пʼятницю, 12 серпня 2016 р.

13 серпня в календарі: це цікаво знати



Сучасний світ створений для людей, які все роблять правою рукою, хоча, згідно зі статистичними даними, близько 10% населення Землі — ліворукі. Письмове і кухонне приладдя, двері і замки, фотоапарати і комп’ютерні мишки, коробки передач в машинах і навіть гудзики на чоловічих брюках — усім цим ліворуким користуватися дуже складно. Щорічно від речей, непристосованих для використання ліворукими, гине близько 2000 шульг.
Міжнародний день ліворуких (International Lefthanders Day) вперше відзначили 13 серпня 1992 року з ініціативи британського Клубу ліворуких, створеного в 1990 році. Масовий Рух ліворуких розпочався у 1980 р. із мітингів у США на захист звільненого поліцейського Франкліна Уінборна, який носив кобуру зліва. Згодом розгорнулася масштабна кампанія на захист лівші-листоноші Роберта Гріна: начальника пошти дратувало, що той сортує листи лівою рукою.

У цей день ліворукі всього світу влаштовують різноманітні заходи та змагання, прагнучи привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати їх зручність як для праворуких, так і для шульг. Звідси і девіз свята «Покажемо праворуким, як важко жити з їхнього боку!». Однак, головною проблемою, що непокоїть членів Клубу ліворуких Великобританії є те, що досі в багатьох школах «неправильних» дітей примушують писати правою рукою. Такий підхід провокує виникнення психологічних стресів і знижує успішність ліворуких учнів.


Цікаво… 


Психологи вважають, що всі шульги володіють потужним творчим потенціалом. Список відомих людей, які все робили «однією лівою», вражає: Юлій Цезар, Олександр Македонський, Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Бетховен, Сергій Рахманінов, Сергій Прокоф’єв, Володимир Даль, Ісаак Ньютон, Наполеон Бонапарт, Альберт Ейнштейн, Уїнстон Черчілль, Марк Твен, Чарлі Чаплін, Ніцше, Франц Кафка, Чарльз Дарвін, Фідель Кастро, Мерилін Монро, Королева Єлизавета II, Роберт де Ніро, Нейл Армстронг, Пол Маккартні, Білл Гейтс і навіть чотири останні президенти США – Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон і Барак Обама та багато інших.
***
У різні часи ліворукість трактували по-різному: як шкідливу звичку, як відмітку нечистої сили, як ознаку неврозу або бунтарства. Наприклад, у ескімосів та інків ліворукі вважалися потенційними ворожбитами, цілителями, їм приписували магічні здібності. У Марокко їх називали s’ga, що означає «диявол». У Київській Русі до шульг ставилися із підозрою: їм навіть забороняли давати свідчення в суді, бо вважалося, що сам диявол був ліворуким.
***
У деяких ісламських країнах, де ліву руку вважають «нечистою», людям забороняється їсти лівою рукою, а публічно виставляти її на показ вважають протизаконним.
***
У тваринному світі серед котів, пацюків та мишей «праволапість» та «ліволапість» співвідносяться порівну.
***
Лише 1% людей на землі однаково вільно володіють обома руками. Їх називають амбідекстрами.
***

Люди-шульги дуже добре орієнтуються в просторі, мають нахили до творчості, музики, письменництва й архітектури. Вони часто стають успішними спортсменами, особливо боксерами, фехтувальниками і тенісистами, завдяки «нестандартному удару».

Немає коментарів:

Дописати коментар