четвер, 11 серпня 2016 р.

Ювіляр серпня



 12 серпня - 65 років від дня народження 
Малик Галини Миколаївни (1951), 
української письменниці, перекладача.

 Майбутня письменниця добре вчилася в школі, мала веселий характер, почуття гумору і... не збиралась бути письменницею. Своє перше знайомство з книжкою Галина Миколаївна запам'ятала на все життя. Це сталося у день її народження, коли мама зробила малій Галинці диво-подарунок — збірку «Українські народні казки», яка стала для неї «і букварем, і розвагою, і цілим новим світом».
 
Читати почала з п'яти років, як розповідає мама. І тоді ж батьки передплатили дитячі журнали — усі, що тоді виходили. Читала дівчинка дуже багато, шкільний бібліотекар спочатку навіть змушувала її переказувати книжки, — вона не вірила, що Галя так швидко повертає їх прочитаними.

Писати Галина Малик почала ще зі шкільного віку. Потім кинула, та, коли сама стала мамою, почала створювати віршики для своєї доньки. Галина Миколаївна дуже добре пам'ятає, як вона сприймала світ у дитинстві, усі свої дитячі відчуття. Тому її вірші для дітей легкі, з простими, інколи зовсім неочікуваними, сюжетами.
Г. М. Малик — член Національної спілки письменників України з 1991 року.

Видала 52 книжки — поезію, прозу, переклади. Більшість своїх творів письменниця присвятила дітям. Найвідоміші її твори — це «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії», «Злочинці з паралельного світу», «Пригоди в зачарованому місті», «Пантлик і Фузя», «Пригоди Іванка і Беркутка», «Як ти народився», «Сміятись заборонено», серія невеликих поетичних збірок для дітей. 

 
З персонажами казкових  повістей весь час трапляються якісь пригоди, відбуваються небезпечні та радісні події: то реальні діти потрапляють у казкову країну, а то герої казкових країн потрапляють у наше реальне життя. А ще, коли читаєш повісті та п'єси письменниці, здається, що їхня авторка перебуває серед своїх героїв — разом із ними переживає все описане у книжках.

За повісті «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» та «Подорож у королівство сяктаків» у 1988 році Галині Малик було присуджено премію імені О. Копиленка. З незвичайними пригодами Алі, невгамовної героїні цих повістей, уже познайомились юні читачі Іспанії, Італії, Франції, Німеччини та інших країн. А за повість, яка називається «Злочинці з паралельного світу» (а згодом з'явилися й «Злочинці з паралельного світу - 2»), Г. М. Малик було присуджено звання лауреата літературної премії імені Лесі Українки (2003).
 



Немає коментарів:

Дописати коментар