пʼятницю, 5 серпня 2016 р.

Ювіляр серпня


9 серпня - 110 років від дня народження 
Памели Ліндон Треверс (справж. прізв. Гофф Хелен Ліндон) (1906-1996), англійської письменниці, прозаїка.
 У дитинстві Гелен часто уявляла себе птахом, особливо — куркою-квочкою. Вона любила тварин, мала багату уяву, із задоволенням поралася в саду та читала казки.
 
Гелен відвідувала Школу для Дівчаток Норманхерст в Ешфілді. Однак шкільна програма здавалася їй нудною, і Гелен попросила дати їй можливість читати самостійно. Почала вона з непростої «Історії занепаду і руйнування Римської  імперії».

Дівчина  писала оповідання та п'єси для шкільних вистав, а братів і сестер розважала чарівними розповідями. Її поеми були опубліковані в австралійському журналі «Бюлетень» (The Bulletin).

Коли Гелен виповнилося 17, вона поїхала в Сідней (Австралія), щоб стати актрисою. Саме тоді вона вперше взяла псевдонім «П. Л. Треверс», який розшифровувався, як Памела Ліндон Треверс. Памела Треверс грала в п'єсах Шекспіра, але успіх був посереднім, і дівчина підробляла журналісткою, щоб звести кінці з кінцями. Протягом двох років вона вела колонку в одній з газет Сіднея. Зрештою, захоплення літературою перемогло, і Треверс повністю присвятила себе їй.

Книга «Мері Поппінс» (1934)  була першим справжнім літературним успіхом Треверс. Потім були продовження: «Мері Поппінс повертається» (1935), «Мері Поппінс відкриває двері» (1944), «Мері Поппінс від А до Я» (1962)), а також романи, збірки віршів і немистецькі твори.
Памела Треверс не афішувала факти свого особистого життя. «Якщо вас цікавлять факти моєї біографії, — якось сказала Треверс, — то історія мого життя міститься в «Мері Поппінс» та інших моїх книгах».

У 1977 Треверс було присуджено звання Офіцера Ордена Британської імперії.

Літературній епопеї про Мері Поппінс П. Л. Треверс присвятила майже всю свою творчість.

Треверс П. Мері Поппінс: повість казка / Памела Треверс. – К. : Школа, 2007. – 270 с.
Захоплююча казкова повість про дивовижну, елегантну, розумну, ідеальну няню для двох допитливих лондонських дітей Майкла та Джейн, яка навчила своїх улюблених вихованців бачити у звичайних речах казкове і не боятися змін, розпізнавати добро та не ставити іншим запитання, коли сам знаєш відповідь. Няня-чарівниця із парасолькою, яку приніс вітер, змінює життя всіх мешканців вулиці та будинку Бенксів. Неперевершена Мері Поппінс розуміє дітей і відгадує їхні бажання та думки.
Треверс П. Мері Поппінс повертається: казкова повість / Памела Треверс. – К. : Махаон-Україна, 2006. – 156 с.
Друга книга про надзвичайну успішну няню непосидючих англійських дітлахів Майкла та Джейн, яка стала улюбленою героїнею для багатьох українських малюків завдяки чудовій екранізації та неповторній усмішці талановитої акторки Наталії Андрійченко.  Мері повертається до Вишневої вулички, де одноособово панує пихата та сувора міс Ендрю. Джейн і Майкл та всі навколишні мешканці будуть врятовані. Ця книга була улюбленою казкою доньки легендарного Діснея. 

Отже, дорогий читачу, мерщій читай казкові повісті англійської письменниці Памели Ліндон Треверс про Мері Поппінс. Цілком можливо, що і з тобою також стануться усілякі дивні пригоди. Адже недаремно нянечка стверджує: «Я зможу все, що завгодно й навіть більше, коли схочу».

Немає коментарів:

Дописати коментар