пʼятницю, 24 лютого 2017 р.

Ювіляр лютого



25 лютого - 130 років від дня народження 
Леся Курбаса (1887—1937), 
українського режисера, актора, драматурга, публіциста, перекладача, теоретика театру.

 Лесь Курбас – одна з найвидатніших постатей українського культурного життя 20-х – початку 30-х років, один з провідних діячів відродження української національної культури.
 
Лесь Курбас (Олександр-Зенон Степанович Курбас)  народився 25 лютого 1887 року в Самборі на Галичині, розстріляний НКВД у віці 50 років 3 листопада 1937 року у Сандармоху в Карелії.

Хлопець навчався у Тернопільській гімназії, у Віденському та Львівському університетах. Тому цілком природно, що Лесь увібрав у себе все те, що могла дати йому європейська культура. Вже тоді Курбас мріяв працювати на Наддніпрянській Україні, де існував сильний демократичний театр Садовського (Київ) і де поруч була висока театральна культура. 1916 року його мрія здійснилась, він вступає до цього театру.

Влітку 1920-го Лесь Курбас зібрав своїх кращих акторів, хто добровільно приєднався з Київського театру ім. Шевченка, і під назвою «Кийдрамте» (Київський драматичний театр) трупа почала своє турне по містах Київщини. Спочатку осіли у Білій Церкві, потім в Умані.

Лесь Курбас був засновником спочатку політичного (1922—1926), а потім і філософського (1926—1933) театру в Україні. У виставах свого філософського театру «Березіль» (Харків) Курбас малює всесвіт, де головним стає особлива довіра до життя людини у всіх його суперечностях.

Творець українського театру, великий український режисер, актор, публіцист, драматург, перекладач, народний артист УРСР. Сучасні мистецтвознавці називають його режисером-авангардистом, що випередив свій час на 100-200 років, його творчість і спадщину вивчають і викладають практично у всіх інститутах культури і театральних ВНЗ Європи і світу. Своєю творчістю він прославив український театр "Березіль" (1922-1934), що став одним з лідерів світового театрального мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар