вівторок, 7 лютого 2017 р.

Ювіляр лютого



 7 лютого – 205 років від дня народження 
Чарлза Діккенса (1812-1870) –
 англійського письменника, класика світової літератури, одного з найбільших прозаїків 
XIX століття.

  
Чарлз Діккенс народився 7 лютого 1812 року в англійському місті Портсмут. Його сім'я була багатодітною. Батько Діккенса працював портовим чиновником, тому не міг дати своїм дітям все те, в чому вони потребували. Згодом Чарльз описав у своїх творах багато з тих реалій злиднів, які йому довелося пережити особисто.
 
В дитинстві  майбутній письменник жадібно читав, особливо крутійські романи Тобіаса Смоллетта та Генрі Філдінга. Пізніше він пригадував, що мав чіпку, ледь не фотографічну пам'ять, що знадобилось йому в подальшій роботі письменника.

В юності Діккенс не отримав належної освіти, але все ж влаштувався працювати парламентським стенографом. Пізніше він став газетним репортером, намагався забезпечувати нормальне існування для всієї своєї родини. Але грошей постійно не вистачало.

У 1837 році автор опублікував свій перший роман «Посмертні записки Піквікського клубу», який став одним з яскравих зразків вишуканого гротеску в літературі. 

Письменник особисто читав свої твори на публіці, оскільки мав для цього непогані акторські здібності. Його читання користувалися успіхом серед слухачів.

У 1850 році він розпочав роботу над "Історією Англії для дітей", що мала стати захоплюючою і романтичною. 

Діккенс активно працював в різних жанрах, проте перевагу віддавав роману та його жанровим формам: історичний роман ("Повість про два міста" 1859), соціальний роман ("Крихітка Дорріт" 1855-1857), соціально-авантюрний ("Великі сподівання" 1861), детективи ("Таємниця Едвіна Друда" 1870), роман-утопія ("Тяжкі часи" 1854).

Відомі твори Діккенса: “Різдвяна пісня в прозі, або різдвяне оповідання з привидами”, “Записки Піквікського клубу”, “Крихітка Дорріт”, “Домбі й син”, “Крамниця старожитностей”, “Пригоди Олівера Твіста”, “Пригоди Ніколаса Ніклбі”, “Девід Коперфільд”, “Холодний дім”, “Наш спільний друг”, “Великі сподівання”, “Важкі часи”, “Таємниця Едвіна Друда”.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар