понеділок, 17 липня 2017 р.

17 липня в календарі: це цікаво знати



День етнографа


День народження відомого мандрівника, етнографа, антрополога, географа Миколи Миклухо-Маклая став датою професійного свята етнографів.


Знаменитий вчений вивчав корінне населення Південно-Східної Азії, Австралії і Океанії, в тому числі папуасів північно-східного берега Нової Гвінеї. Цей берег і називають Берегом Маклая. 
 Микола Миклухо-Маклай - автор близько 160 наукових праць.
Вперше професійне свято етнографів відзначили в кінці 70-х  років XX століття з ініціативи першого завідувача кафедри етнографії та антропології історичного факультету СПбГУ Рудольфа Ітса.

Етнографія в перекладі з грецького означає етнос народ і графо – пишу. Буквально це означає народоопис.
 

Боряк О. Україна: етнокультурна мозаїка / Олена Боряк. – К. : Дибідь, 2006. – 328 с. : іл.
В етнокультурологічних нарисах, присвячених традиційному буттю пересічного українця XIX – першої половини ХХ ст., йдеться про свята й будні, звичаї та обряди, повір`я і символіку та багато що інше. Разом зі свідченнями очевидців, узагальненнями дослідників та маловідомим ілюстративним матеріалом із архівів та малярських майстерень усе це складає своєрідну мозаїчну панораму народного світосприйняття. Для всіх, хто цікавиться українською минувшиною.
Етнографія України: навч. посібник / за ред. С. А. Макарчука. — Львів: Світ, 2004. — 520 с.
З-поміж гуманітарних дисциплін важливе місце належить етнографії — науці про побут, традиційну матеріальну та духовну культуру народів, їхнє походження (етногенез). Розвиваючись майже впродовж двох століть, вона сформувалася як самостійна галузь, без якої не можна по-справжньому пізнати свій народ, інші народи. У посібнику розглядаються питання про походження й етапи розвитку українського народу, його традиційну матеріальну та духовну культуру, сімейні та календарні звичаї та обряди, народне звичаєве право, способи та знання лікування людей і тварин, передбачення погоди, метрології, морально-етичні стереотипи поведінки, етичні норми, традиційні форми виховання, тощо. Для всіх, хто цікавиться етнографією рідного краю.
Лукашенко Т. Українські обереги своїми руками / Тетяна Лукашенко. – Харків: Віват, 2015. – 224 с.
Наші прадіди-слов'яни здавна виготовляли обереги, бо добре знали про їхню дивовижну магічну силу. Нерідко за обереги правили символічні тварини, такі як їжак, зозуля, ведмідь, а також рослини на кшталт звіробою та папороті. Із плином часу нічого не змінилося ― ми, як і раніше, шукаємо захисту у надприродних сил, хіба що форма оберегів трохи зазнала змін. Які обереги сьогодні є незамінними в побуті сучасного українця? Як зробити власноруч оберіг для себе та близьких? Чи справді вишиванка є не просто елементом одягу, але й сильним засобом захисту від негативного впливу? Відповіді ви знайдете на сторінках цієї книжки, що стане вашим власним оберегом на шляху до щастя, гармонії й родинного затишку.
Українська етнологія: навч. посібник / за ред. В. Борисенко. –К. : Либідь, 2007. – 400 с.
У посібнику аналізуються теоретичні проблеми української етнології, пов'язані з етногенезом українців, формуванням регіональної специфіки тощо. З нових позицій висвітлюється історія розвитку етнологічної науки. Традиційна культура українців — житло, одяг, харчування, звичаї, обряди, вірування — розглядаються з урахуванням сучасних соціально-економічних змін. Для студентів, викладачів, науковців, а також усіх, хто цікавиться історією та етнологією.
Хоптяр Ю. Етнологія: навч. посібник / Юрій Хоптяр. – Кам’янець-Подільський: ПП МЕДОБОРИ-2006, 2008. -160 с.
Запропоноване видання рекомендується широкому загалу: вчителям та викладачам, студентам, учням загальноосвітніх шкіл, усім, кому небайдужий етнічний процес у світі взагалі і в Україні зокрема. Доступність та логічність викладу, чіткий апарат сприятимуть кращому засвоєнню навчального матеріалу з етнології, що відповідає навчальній програмі.
Ярещенко А. Під чаром рідної землі: посібник із українознавства / Артур Ярещенко. – Харків: Прапор, 2007. – 344 с.
У книзі представлено історичний, мовний та етнокультурний матеріал з історії України, Слобожанщини, Харківщини. Це видання допоможе розумінню українознавства як наукової методології, політики й філософії сучасної незалежної України. Воно адресоване історикам, краєзнавцям, філологам, слухачам курсів підвищення кваліфікації вчителів ЗНЗ І-ІІІ ступенів, студентам, учнівському загалу всім, кому не є байдужими історія і культура рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар