середу, 5 липня 2017 р.

Свято Івана Купала



7 липня в Україні відзначають старовинне свято Івана Купала, яке символізує народження літнього сонця – Купала. У свята давні язичницькі корені. Спочатку свято на честь Сонця відзначалося в день літнього сонцестояння, після введення християнства до нього приурочили свято Різдва Іоанна Хрестителя, яке за старим стилем відзначалося 24 червня. Тепер свято припадає на 7 липня.

З давніх-давен люди надавали цьому святу особливого значення і навіть вважали його містичним. 

Цей день завжди чекали з нетерпінням. Дівчата збиралися ввечері шостого липня і, співаючи, розмовляючи, жартуючи, плели віночки з квітів, які назбирали вдень, щоб потім заквітчати ними хату, криницю, ворота й подвір’я. Прибрані вдосвіта хати виглядали такими само красивими й святковими, як і їхні господині.

Однак найважливішим атрибутом свята Івана Купала є так звана квітка щастя - цвіт папороті, який, за повір’ям, з’являється саме в Купальську ніч.

До свята в нашій книгозбірні оформлена виставка-інсталяція «Секрети купальського вінка». С початку тижня працівники ЦДБ знайомлять користувачів з літературою, що розповідає про свято Івана Купала, його звичаї та традиції, а наші читачки кожного дня з задоволенням беруть участь у фотосесіях в купальських вінках.





Немає коментарів:

Дописати коментар