пʼятницю, 3 серпня 2018 р.

Ювіляр серпня


 7 серпня - 85 років від дня народження 
Алли В'ячеславівни Потапової (1933), 
української дитячої поетеси, прозаїка

 Алла Потапова закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка.
 
Писати вірші для дітей поетеса почала вона рано. В 1959 році вийшла в світ її перша книга “Добраніч!”. Але на якийсь час захопила журналістика, і молода поетеса частіше виступала з репортажами і нарисами для дорослих. Все ж перемогло головне бажання – писати для дітей.

У видавництві “Веселка” вийшли дві збірки її віршів – «Ходит речкой пароход»(1976) і «Как дорога стала железной»(1978). Відтоді поетеса не пориває з дитячою тематикою: окремими виданнями для наймолодших виходять її книги «Лето красное пришло»(1982), «Цирк» (1983), «Цветы» (1985).

Алла Потапова багато працювала і над дитячою прозою. Юні читачі отримали цікаві прозові твори: казку «Янтарик» (1981), повісті-казки «Красная звездочка» (1983), «Молочний зуб дракона Тишки» (1985), «Зловредный Ап-Чих» (1988), «Зуар Бесстрашный» (1989), «Молочний зуб дракона Кошки». Київ (друге видання) (1995), «Сундучок со счастьем» (2000).


Алла Вячеславівна подарувала дітям двадцять п’ять чудових книжок, а добрий «дракон Тишко», що має молочного зуба, став улюбленим спільником сотень тисяч хлопчиків і дівчаток як в Україні, так і в зарубіжжі.


Потапова А. Молочний зуб дракона Тишка : казки / Алла В'ячеславівна Потапова. – Київ : Довіра, 1993. – 220 с. : іл.
«…легенько штовхнули скрипучі двері і зробили обережний крок… ще один… ще один…двері позаду зачинилися! Назад шляху немає…».
Славко і Оксанка ще не знають, що на них чекають маленький, але справжній дракончик Тишко, блакитний вітер із чарівним капелюхом, а також звичайний незвичайний паркан, який і бурчить, і лається, але заради друзів готовий ставати плотом, мостом та навіть літальним апаратом. Жодна небезпека не зупинить дітей, бо дракончика попри все потрібно повернути його мамі. Тож уперед, назустріч пригодам! Щоб долучитися до них, вам достатньо просто розгорнути цю захопливу книжку.

Немає коментарів:

Дописати коментар