середу, 1 серпня 2018 р.

Цікаві факти про книги і бібліотеки

.
2 серпня - 100 років з часу заснування 
Національної бібліотеки України 
імені В. Вернадського НАН України (1918).

 Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ) — найбільша за обсягом фонду та площею приміщень бібліотека України, головний науково-інформаційний центр держави, науково-дослідний інститут Відділення історії, філософії та права НАН України.
 
Входить до двадцяти найбільших національних бібліотек світу. Всі електронні версії періодичних друкованих наукових фахових видань оприлюднюються на офіційному сайті.

 Будівля бібліотеки імені Верна́дського — 27-поверховий історичний хмарочос у Києві. Побудована в 1989 році на ділянці площею 3 гектари за проектом архітекторів «Київпроекту» В. І. Гопкала, В. М. Гречини та  В. П. Песковського. Інтер'єр основного приміщення оздоблений витворами образотворчого мистецтва значної художньої цінності.

У Бібліотеці понад 50 підрозділів, що згруповані за напрямами їх діяльності в інститути (науково-методичного забезпечення бібліотечно-інформаційної роботи, рукопису, архівознавства, біографічних досліджень), центри (консервації і реставрації, культурно-просвітницький, комп'ютерних технологій, науково-видавничий), Фонд президентів України, Національну юридичну бібліотеку і Службу інформаційно-аналітичного забезпечення органів державної влади. 

В Бібліотеці працюють близько 900 співробітників, з них бібліотечних — 65%, наукових — 20% і допоміжних — 15%.

Заснована 2 серпня 1918 року як Національна бібліотека Української Держави,  з 1988 року носить ім’я В. І. Вернадського.

З 1923 року бібліотека почала одержувати два обов'язкових примірники творів друку УРСР, на базі його розпочато створення фонду архівного примірника творів друку УРСР.

Обсяг фондів — понад 15,5 млн. одиниць зберігання. Це унікальне зібрання джерел інформації, що включає книги, журнали, продовжувані видання, карти, ноти, образотворчі матеріали, рукописи, стародруки, газети, документи на нетрадиційних носіях інформації. Бібліотека має найповніше в державі зібрання пам’яток слов’янської писемності та рукописних книг, архіви та книжкові колекції видатних діячів української й світової науки та культури.

В 2008 році Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського стала учасником проекту FUMAGABA  (цей проект спрямований на інтеграцію колекцій національних бібліотек   України, Молдови, Албанії, Грузії, Вірменії, Боснії і Герцеговини та Азербайджану до Європейської бібліотеки за допомогою фінансової підтримки Швейцарського агентства з розвитку та співробітництва).

Ресурси України в Європейській бібліотеці представлені двома колекціями Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського:
- «Реферативна база даних української наукової літератури» (Україніка наукова). Представлена лише у режимі віддаленого доступу.
- «Повнотекстова база даних української наукової літератури» (основу колекції складають повні тексти авторефератів дисертацій, захищених в Україні).

Немає коментарів:

Дописати коментар