вівторок, 7 серпня 2018 р.

Цікаві факти про книги і письменників


Любі читайлики!
Ви любите читати різні цікаві факти? 
Отож і ловіть від нас класні факти про книги, читання та письменників.

Головною темою роману «451 градус за Фаренгейтом» більшість читачів вважають придушення індивідуальності через урядову цензуру, проте сам Рей Бредбері заявляє, що таке сприйняття невірно. Основний посил автора полягає в небезпеці телебачення, яке знищує інтерес до читання літератури, замінюючи його розвагами, а глибокі знання - поверхневими «фактоідами».

У 2002 році в Китаї була видана «нова» книга про Гаррі Поттера від анонімного автора під назвою «Гаррі Поттер і Бао Зулонг». Вона представляла собою точний переклад толкінівського «Хоббіта», в якому всі персонажі були замінені на героїв із творів Джоан Ролінг. Юристи Ролінг змогли добитися від китайського видавництва лише вибачень в пресі і штрафу $ 3400, а книга була продана мільйонними тиражами.

Булгаков писав «Майстра і Маргариту» в цілому більше 10 років. Приховане датування міститься і у вказівці віку Майстра - найбільш автобіографічного з усіх героїв роману. Майстер - це «людина приблизно років тридцяти восьми». Стільки ж років виповнилося 15 травня 1929 року самому Булгакову. 1929 рік - це і час початку роботи Булгакова над «Майстром і Маргаритою».

Марк Твен 29 разів перетнув Атлантичний океан, побував в Палестині і Одесі, написав 30 книг і більше 50 тис. листів. У свою чорно-білу епоху він носив тільки білі костюми, і в його гардеробі їх було більше двох десятків. Плюс обов'язково білий капелюх і червоні шкарпетки.

«Маленький принц» був нетиповим твором для Екзюпері, до цього він не писав дитячих книг. Казка була написана в 1942 році в Нью-Йорку незадовго до смерті письменника. У 1943 році він домігся повернення на фронт, а влітку 1944 року відправився на своєму літаку «Лайтнінг» Р-38 в розвідувальний політ і не повернувся.

Джеймс Баррі створив образ Пітера Пена - хлопчика, який ніколи не подорослішає - не просто так. Цей герой став присвятою старшому брату автора, який помер за день до того, як йому виповнилося 14 років, і назавжди залишився юним в пам'яті матері.

За 14 років до загибелі «Титаніка» Морган Робертсон опублікував розповідь, що стала її пророкуванням. В оповіданні корабель «Титан», що сильно нагадував за розмірами на «Титанік», також зіткнувся з айсбергом квітневої ночі, і велика частина пасажирів загинула.


Вчені з Єльського університету вирішили перевірити, чи є зв'язок між читанням книг і тривалістю життя. Вони спиралися на дані великого національного дослідження (в ньому брали участь більше 3 тисяч чоловік, віком  за 50 років, за здоров'ям яких спостерігали кілька років). Всіх учасників розділили на три групи: хто взагалі не читає, хто читає до 3,5 години в тиждень і хто читає більше 3,5 години в тиждень. В середньому любов до читання продовжувала життя на два роки, незалежно від гендеру, рівня доходів, освіченості і здоров'я людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар