понеділок, 10 червня 2019 р.

Книжкові новинки


Корнієнко Т. Недоторка: психологічна казка / Тетяна Корнієнко. — Київ: Час майстрів, 2017. — 104 с.
Алевтині 14 років, вона чудова художниця, розумниця, лагідна дівчина. Тільки має одну проблему, з якої з’являються усі інші. У неї вермінофобія, тобто боязнь мікробів та хвороб. Авторка пояснює це поведінкою мами Алі, коли вони жили в Індії. Дівчинці весь час казали, що все навколо брудне, заразне та смертельно небезпечне. Аля детально пояснює свою фобію та власне відношення до неї. Сама себе вона називає «crazy», бо англійське слово їй подобається більше, ніж «божевільна». Вона не пояснює чому її батьки нічого з цим не роблять, але сама Аля намагається час до часу пересилювати себе, робити те, чого боїться, наприклад, погладити собаку. Однокласники з Алі знущаються, хоча вона виправдовує їх тим, що сама їм дозволяє.
Історія зав’язується на почуттях, що виникають між Алею та Іваном — новеньким у її класі. Вперше вони зустрічаються під час вечірньої прогулянки й Аля розуміє, що це, те саме кохання-з-першого-погляду. А далі розгортаються драматичні події з усіма елементами банальних голлівудських романтичних фільмів: муки кохання, злети та падіння героїні, зрада кращої подруги, зрада коханого, сцена «я майже кинулась з моста через нього», бійка і щаслива розв’язка.
Шавлач А. Пампуха : повість / Алевтіна Шавлач. — Київ : ВЦ «Академія», 2018. — 144 с.
Звичне життя Гані враз різко змінилося. Їй приклеїли образливе прізвисько. На неї посипалися насмішки. Її затролили в мережі. Мама, погрузнувши в роботі, не бачила її проблем. Та ще й учителька неправильно повелася. Жорстокою до Гані була й вулиця. А «красень» Сашко, до якого відчувала щось бентежне, спокійно спостерігав, як над нею глумилися. Дуже багато неприємностей ламало її. Але Ганя не змирилася з таким ставленням до себе. Зрозуміла, що може стати іншою. Вона зайнялася собою, знайшла цікаві справи. І зустріла Ярика…
Ганя пізнала всю гіркоту цькування (булінгу), самотності та незахищеності. І в цій ситуації вона зуміла змінитися й довела, хто вона насправді.
Перше побачення: проза / Віталіна Макарик, Микита Гайдамака, Віоліна Ситнік та інші. – К. : ВЦ «Академія», 2018. – 144 с.
Цей прозобукет (збірка оповідань) про дівчат і хлопців, які живуть в очікуванні першого побачення, готуються до нього та відчайдушно йдуть йому назустріч.
А в шістнадцятирічної Юльки перше по-крутому нормальне побачення відбулося після провальної спроби звабити того самого хлопця. Конфліктів і непорозумінь — море. Саша тролить Лалі, що посміла закохатися в «її хлопця». Уля підступно мстить Наді, вважаючи її суперницею, хоч насправді Надя робить усе, щоб Уля зустрілася із Сергієм. У героїв оповідань — свої драми. Вони дивуються собі, шукають себе й відчувають велику потребу випустити на волю власні почуття. Уявляють своє перше побачення на всю фантазію. А складається в них не завжди так, як уявляли. Від фейлів не застрахований ніхто. Невдачі теж багато дають.
Ще не в курсі, але...: проза / Віталіна Макарик, Марта Гулей, Ірина Ралко та інші. – К. : ВЦ «Академія», 2019. – 176 с.
Прозобукет "Ще не в курсі, але..." поєднує оповідання, різні за настроєм. Їхні герої ні на кого не подібні, та є між ними і спільне: вони відкривають життя по-справжньому. Вони ще не зовсім дорослі, у багатьох питаннях ще не в курсі, але й не пасують перед ними. Їхні історії бентежні, небезпечні, прикольні. І тим вони цікаві.
Питань багато: 
Чому він їй подобається, а я ні?
Як написати меседж, щоб вона все зрозуміла і самому не підставитися?
Де б навчитися «клеїти дівчат» так, як уміють круті пацани?
Як не помилитися, коли так хочеться мати хлопця?
Чому вчитель відводить очі, а ти не можеш не сказати йому про все?
Чому ти не така і в тебе щось не таке, як хочеться, щоб було?
І чому він не такий, як у твоїх думках?..
Ну й розберися з цим незрозумілим світом. Часу думати нема. Прості й однозначні відповіді недоступні.

Немає коментарів:

Дописати коментар