середу, 18 грудня 2019 р.

Ювіляр грудня


 
19 грудня - 60 років від дня народження
 Марії Матіос (1959), 
української письменниці, публіцистки, поетеси


Марія Матіос народилася 19 грудня 1959 року в селі Розтоки на Буковині.

         За освітою — український філолог, за покликанням — добровільний народознавець.

Дeбютувaлa у 15-piчнoму вiцi публiкaцiями пoeзiї. Ввaжaєтьcя oднiєю з нaйбiльш вiдoмиx тa пpoдуктивниx укpaїнcькиx лiтepaтopoк.

Cюжeти cвoїx книг чepпaє з унiкaльнoгo дocвiду влacнoї poдини, кopiння якoї cягaє кiнця 18 cтoлiття. Твopчocтi Мaтioc пpитaмaннe викopиcтaння фoльклopу, нapoднoї мoви, тpaгiчнicть icтopiї й cьoгoдeння.

Авторка збірок віршів: «З трави і листя», «Вогонь живиці», «Сад нетерпіння», «Десять дек морозної води», «Жіночий аркан».

Проте славу та визнання їй принесла проза, зокрема роман «Солодка Даруся» (2004), визнананий найкращою книгою першого 15-річчя Незалежності, яка найбільше вплинула на українців. З часу виходу роман «Солодка Даруся» витримав 
6 видань загальним накладом понад 200 тисяч.

 «Солодка Даруся», або «Драма на три життя» розповідає про гірку долю Дарусі та її батьків, понівечених радянськими НКВДистами в довоєнний та післявоєнний період окупації радянськими військами Західної України.

Твір описує важке життя жінки Дарусі у гірському селі за радянської доби, десь у 1970-х роках. У селі її вважають німою та несповна розумною через її часті головні болі, але кличуть чомусь Солодкою Дарусею. Даруся живе сама у хаті своїх батьків й дає собі раду лише завдяки сусідам та добрим людям. За багато років її вчинки знайшли розуміння серед односельчан, але час від часу люди лякаються, чи то її, чи то власних гріхів.

Місцева радянська влада навіть не намагалася надати якусь лікарську допомогу Дарусі. Напрочуд дивним видається те, що коли доля усміхнулася до Дарусі й вона пішла на поправку, місцева влада боячись чогось вважають за краще повернути усе як було.

За пронизливу історію про трагедію однієї буковинської родини під час Другої світової війни і після неї Марію Матіос удостоїли Шевченківської премії.

 Найбільшу популярність здобули  книжки Марії Матіос: «Життя коротке» (2001), «Фуршет» від Марії МАТІОС» (2003), «Щоденник страченої» (2005), «Містер і місіс Ю в країні укрів» (2006), «Нація. Одкровення» (2006), «Майже ніколи не навпаки» (2007), «Москалиця; Мама Мариця — дружина Христофора Колумба» (2008).










Немає коментарів:

Дописати коментар