пʼятницю, 31 липня 2020 р.

Ювілярка липня

«Рік Європи в Україні» 
31 липня свій ювілей святкує найпопулярніша британська письменниця початку третього тисячоліття — 
 Джоан Роулінг.

 
Авторка феноменальної серії (1997—2007) романів про Гаррі Поттера, перекладених майже 80 мовами світу, зокрема, й українською. Її книги одержали світове визнання, виграли низку нагород і вийшли тиражем понад 400 мільйонів примірників.

Джоан ще змалечку мріяла стати письменницею. 

Ідея Гаррі Поттера прийшла до письменниці в поїзді, яким вона їхала з Манчестера до Лондона. Вагон раптово зупинився — й у вікні вона побачила хлопчика в окулярах, зовнішність якого згодом «отримав» Поттер.

Перший автобіографічний елемент, що потрапив на сторінки роману «Гаррі Поттер та філософський камінь», – це опис самої Ролінґ в ранньому дитинстві. Тоді Джоан була повненькою та рожевощокою.

Коли письменниця мала два роки, народилася молодша сестра Ді, яка стала першим слухачем її дитячих оповідань. Ролінґ уже тоді полюбляла вигадувати різні історії, якими вона забавляла молодшу сестру. Перше оповідання Джоан записала в 6 років. Його головним героєм став кролик на ім’я Кролик, який захворів на кір. 

Першою людиною, яка дізналася про існування Гаррі Поттера, теж стала сестра письменниці. Як і в дитинстві, Джоан переказала Ді сюжет першої книги про хлопчика, який виявив, що він чарівник і вирушив на навчання до школи магії. Ді сміялася до сліз. Це, мабуть, і переконало Ролінґ у неминучому успіху книги. Вона надіслала рукопис літературному агенту та видавцю. Обидва їй відмовили: мовляв, і сюжет не новий, і надто складно та задовго для дітей.

Однак  у 1995 році щастя таки усміхнулося Джоан Ролінґ. Її новий літературний агент Крістофер Літл відвіз роман «Гаррі Поттер та Філософський камінь» на Франкфуртський книжковий ярмарок. Там на книгу знайшовся достойний покупець – відоме британське видавництво «Блумсбері», яке придбало роман за чотири тисячі доларів. Книга була видана через два роки, у 1997. Вона одразу ж стала сенсацією та світовим бестселером і завоювала нагороду «Дитяча книга року» та Smarties Prize. Американське видавництво «Навчальна література» купила права на книгу за безпрецеденту суму – 105 тисяч доларів. Роман під назвою «Гаррі Поттер та Камінь чарівника» у 1998 році побачив світ у США.

Протягом наступних п’яти років вона робила начерки сюжетів кожної із шести книг. 


Справжнє ім’я письменниці — Джоанна Мюррей Ролінґ, а не Джоан Кетлін Ролінґ, як багато хто вважає. Річ у тім, що перед першою публікацією видавництво остерігалося, що хлопчики неохоче купуватимуть книжку, написану жінкою. Письменниця запропонувала скористатися ініціалами замість повного імені. При цьому видавництво хотіло, щоб ініціали складалися з двох літер. Ролінґ вибрала для другого ініціалу ім’я своєї бабусі, Кетлін. Вибрала вона його ще й через алфавітну співзвучність — в англійській абетці K іде зразу після J.


Нині Джоан Ролінґ чи не найбагатша британська жінка-мільйонер. Вона стала однією з найоплачуваніших жінок у Великобританії, увійшовши в п’ятнадцятку найвпливовіших осіб шоу-бізнесу. Її ім’я відоме у всьому світі, а її книжки стали бестселерами не лише в Європі, а й у США. Письменниця отримала чимало нагород, почесний ступінь Абердінського університету (Шотландія). Крім того, Ролінґ є офіцером лицарського Ордену Британської імперії.

Ім’я письменниці вирішили увічнити не лише на землі, а й у космосі. За пропозицією Марка Хаммергрена, астронома з Чикаго, ім’ям Ролінґ названо Астероїд №43844.

Пропонуємо знавцям друзів Гаррі Поттера і їх пригод вікторину «Мандрівка в чарівний світ роману Джоан Роулінг «Гаррі Поттер».

https://learningapps.org/display?v=pxra31do320&fbclid=IwAR1rzYE7FR71HplB-JycjOIdMUBt0qaJAxM7OnxODlN7UGtXYdkeAB2ShEQ

Немає коментарів:

Дописати коментар