четвер, 2 липня 2015 р.

Ювіляр липня

5 липня – 75 років Анатолію Тарану
 
Анатолій Васильович Таран (05.07.1940–21.03.1995) – український поет, журналіст, громадський діяч. Не зважаючи на те, що десятиліттями жив і працював у російсько-мовному середовищі, писав тільки українською – бáтьківською мовою. Недарма Олесь Гончар назвав Анатолія Тарана “українською душею в сірій шинелі”.


Понад 25 років життя офіцер-журналіст Анатолій Таран віддав службі в армії, і повсякчас його грізною “зброєю” було друковане слово. Саме за цей час розквітнув у ньому талант поета. Поезії Анатолія Тарана за змістом влучні. У них часто подається філософське узагальнення теми людського буття, природи, кохання.
Працював у газеті "Вечірній Київ", директором Республіканського будинку літераторів НСПУ, редактором газети "Оболонь" у Києві.

Член Національної спілки письменників України (з 1968).

Автор понад десяти збірок, поетичних книг, зокрема: "Я – мільярдер", “Реальність”, “Ранкова шибка”, "Аеродром" , “Квіти вогню”, “Невтрачена мить”, "Ветерани фронтового дитинства", "Бродячий дощ". Його публікації як Марка Тваня (такий обрав псевдонім) присвячувалися злободенним питанням розбудови молодої української держави, були доволі критичними і безкомпромісними.
 
21 березня 1995 року за “нез’ясованих обставин” Анатолія Тарана знайшли мертвим на пустирищі одного зі столичних районів Києва.


Факт із життя світлої пам’яті Анатолія Тарана.


Вони зустрілися в Києві: один був знаним поетом, другий – відомим співаком і композитором. Мова йде про Анатолія Тарана й Ігоря Якубовського. Із перших зустрічей, тривалих бесід між ними зав’язалася щира дружба. А справжня чоловіча дружба не знає часових меж. Вона дається людям на все життя, не дивлячись на те, що один із друзів уже відійшов за межу вічності, а розпочату ними спільну справу з подвійною енергією продовжує виконувати інший. У співдружності з композитором Ігорем Якубовським написана низка гарних пісень, а точніше –  рідкісної краси українських романсів. Перші романси – “Журавлі”, “Спогад про дощ” і деякі інші – були написані й озвучені ще за життя творця текстів. Подальшу працю з увічнення пісенної спадщини поета продовжує до сьогодні його вірний друг. І звучать по радіо, на телебаченні, зі сцен і майданів Києва музичні твори на слова Анатолія Тарана в авторському виконанні Ігоря Якубовського.



Немає коментарів:

Дописати коментар