четвер, 8 червня 2017 р.

8 червня в календарі: це цікаво знати



Всесвітній день океанів

 Свято наймогутнішою стихії - Всесвітній день океанів - відзначається щорічно 8 червня.
На нашій планеті Світовий океан займає близько 70% всієї поверхні Землі і поділяється на 4 чи 5 головних частин: Тихий океан, Атлантичний океан, Індійський океан, Північний Льодовитий океан та Південний океан. У 2000 році Міжнародна гідрографічна організація прийняла розділення з чотирьох океанів на п'ять, виділивши Південний або Антарктичний океан зі складу Атлантичного, Індійського і Тихого. 
Відзначати всесвітній день океанів було запропоновано на міжнародному Саміті Землі 1992 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). У цей день співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля, щоб боротися за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.

У грудні 2008 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила починаючи з 2009 відзначати свято офіційно 8 червня.

Океан: енциклопедія школяра. – Харків: Ранок, 2010. – 112 с. : іл.
Це багато ілюстроване видання розкриває таємниці та знайомить читачів з найдивовижнішими фактами з життя океану. Легендарні континенти й міста. Солоність води. Вітрові, поодинокі хвилі, сейши та цунамі.
Які дивовижні тварини населяють морські глибини? Як мешканці рифів хитрують, ховаючись від ворогів? Яким чином виживають тварини у холодних океанах? На ці та інші запитання відповість книга.

Підводний світ: енциклопедія тваринного світу. – Харків : Промінь, 2003. – 64 с. : іл.
Дане видання запрошує юних читачів до дивовижного світу океанів. Діти дізнаються багато цікавої інформації про життя різноманітних підводних мешканців, помандрують разом із зграйними рибками і відкриють секрети морського дна та коралових рифів. А яскраві ілюстрації та фото допоможуть зробити подорож сторінками книги ще більш захоплюючою та цікавою.

Немає коментарів:

Дописати коментар