понеділок, 12 червня 2017 р.

Інформ-коктейль «Природні катастрофи в історії Землі»



Природні катастрофи загрожують мешканцям нашої планеті з самого початку її існування. Статистичні данні свідчать, що в цілому на Землі кожен стотисячний чоловік помирає від катастроф. Відповідно з іншими даними кількість жертв від природних катастроф складає 16 тисяч чоловік щорічно за останні 100 років.


Природні катастрофи виникають раптово, повністю спустошуючи територію, винищуя житло, комунікації, джерела живлення. Вони є швидким процесом, викликаним дією гравітації, земного обертання або різницями температур. 

Катастрофи уражають тверду землю, гідросферу й атмосферу. Вони можуть виникнути: в результаті швидкого переміщення речовини (землетруси, склонові процеси), в процесі звільнення внутрішньоземельної енергії та виверження її на земну поверхню (вулканічна діяльність),  при підвищенні незвичайно сильного повітря (урагани, тропічні циклони).

Яскраві приклади подібних катаклізмів, які загрожують назавжди змінити світ або зовсім стерти людство з лиця Землі, наведені в відео сюжеті «ТОП5 стихійних лих».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=UDiRwJaEaUc 

У літературі є багато описів грізних явищ природи: вивержень вулканів Везувію, Кракатау та Мон-Пеле; землетрусів у Сан-Франциско, Мехіко, пустелі Гобі, Спітаку; ураганів і тайфунів у Японії та Центральній Америці; торнадо в США та інших.

Пропонуємо вам познайомитися з літературою цієї тематики, яка є в фонді нашої книгозбірні.

Гофельманн К. 1000 катастроф Всесвіту / Кай Гофельманн. – К. : Школа, 2003. – 186 с. : іл. – (Серія «1000»).
Здавна природні катастрофи жахали людей і вселяли в них страх перед невідомістю: зненацька в землі утворювалися тріщини; припливні хвилі затоплювали величезні території, поглинаючи на своєму шляху все живе; урагани ламали вікові дерева. У цій книзі любителі гострих відчуттів знайдуть чимало цікавих фактів, що розкривають цю тему.
Загадки природи: дитяча енциклопедія / [авт.-упорядники В. М. Скляренко, М. О. Панкова, Я. О. Батій, Т. В. Іовлева; ілюстації та худ. оформлення Л. Д. Киркач-Осипової]. – Харків: Фоліо, 2007. – 318 с.
На сторінках енциклопедії йдеться про феномени, які не можуть бути остаточно пояснені сучасною наукою. Книжка розповідає про найвідоміші загадки світу, серед яких — географічні дива та природні стихії.

Географія: дитяча енциклопедія / [авт.-упорядник М. О. Володарська; худож.-оформлювачі Б. П. Бублик, С. І. Правдюк]. – Харків: Фоліо, 2006. – 318 с.
Ця книга запрошує читачів до безмежних просторів Країни Географії, у світ захоплюючих пригод і подорожей з неймовірними й загадковими явищами природи.


Ларіна О. Дивовижні явища природи / О. В. Ларіна, Г. М. Мошенська. – Харків: Ранок, 2011. – 200 с. – (Про що не розповіли підручники).
Про нерозгадані таємниці природи, про різні версії того або іншого незвичайного природного явища не пишуть у підручниках – здогадам і припущенням немає місця на сторінках академічних видань. Але найзагадковіші явища: зникаючи острови, хиткі піски, геопатогенні зони, хвилі-вбивці, дивні озера – мають місце в оточуючому нас світі, і можливо, те, що сьогодні здається неймовірним, завтра знайде своє пояснення, стане очевидним і потрапить на сторінки шкільних підручників.
Ленц Н. 1000 таємниць планети Земля / Ніколаус Ленц. – К. : Школа, 2002. – 216 с. : іл. – (серія «1000»).
Наша Земля сповнена таємниць і чудес. Факти, про які розповідає ця книжка, вражають і дивують. Де найчастіше відбуваються землетруси? Які наслідки на узбережжі має підводний землетрус? Чому з води не можна побачити хвилю цунамі? Чому бурі в пустелі такі небезпечні? Де була найбільша в історії катастрофа, викликана ураганом? Чому смерч приходить двічі? На ці та багато інших запитань дасть відповіді книга. Читач дізнається чимало цікавого, завдяки чому подивиться на світ іншими очима.
Скарлато Г. Захоплююча географія: навчальний посібник / Георгій Скарлато. – К. : Альтерпрес, 1998 .- 414 с. : іл.
У навчальному посібнику Г. П. Скарлато безліч незвичайних історій та маловідомих фактів про нашу планету, оповідань про далекі мандрівки та пригоди, про таємниці й загадки стародавніх цивілізацій, про цікаві географічні відкриття та "закриття", природні катаклізми  та багато-багато іншого.

Немає коментарів:

Дописати коментар