понеділок, 5 березня 2018 р.

Книги - ювіляри 2018 року

Юні читачі!
Пропонуємо вам добірку книг, у яких в цьому році - ювілейна дата. Ці книжки додані до шкільної програми, їх знають та пам'ятають читачі різних поколінь.

                Перша частина драми «Фауст», що належить перу В. В. Гете, була написана 210 років тому. Головна праця великого драматурга вважається вершиною німецької поезії та являє собою один з варіантів художнього опису популярної в часи автора легенди про доктора Фауста.
                «Фауст» - трагічна поема, в якій мова йде про доктора Фауста, чорнокнижника й алхіміка, котрий продав душу дияволу в обмін на любов юної діви Гретхен (Маргарита). Гете взяв за основу поеми народну німецьку легенду про алхіміка, який реально жив в XV столітті та нібито сплутався з нечистим та загинув від його рук, коли термін договору закінчився. Надавши своєму твору форму поеми, Гете зробив легенду витонченою та творчо переробив весь матеріал у власний філософський твір, що розповідає про людський порок, надприродні сили та долю, яку неможливо обдурити.

      Поемі «Паломництво Чайльд Гарольда» Джорджа Байрона виповниться 200 років. Твір вважається автобіографічним, розповідь ґрунтується частково на власних враженнях лорда Байрона під час подорожі до Португалії, Середземномор'я та Греції, яку поет здійснив у 1809—1811 роках.
      Головний герой Чайльд Гарольд - освічена й розвинута людина. Він має харизму й привабливість, однак йому бракує цілісності, він схильний до раптової зміни настрою, не знає чого хоче, прагне до протилежностей водночас. Загалом, герой не має жодних авторитетів, і насолоджується власноруч створеним образом вигнанця й знедоленого. В поемі розповідається про враження розчарованого життям юнака від закордонної мандрівки та про роздуми, викликані цією мандрівкою.
       У ширшому сенсі поема відображає меланхолію та розчарування покоління, що втомилося від наполеонівських воєн.

     
 Історичний роман про епоху Людовика XI «Квентін Дорвард» відзначить свій 195 день виходу в світ. Його автор Вальтер Скотт
змальовує середньовічну Францію, протистояння між королем Людовиком ХІ та його васалом Карлом Сміливим, герцоґом Бурґундським. Автор відтворює XV cторіччя у найдрібніших деталях рицарських обладунків, передає дух феодальних часів через велику галерею образів, ключевим серед яких є відважний воїн, дворянин Квентін Дорвард. Високі почуття, подвиги заради дами серця та країни відбуваються на тлі інтриг, зрад і підступів, де людське життя стає розмінною монетою.

180 років виповнюється літературної версії казки «Стійкий олов’яний солдатик», що належить перу Г. Х. Андерсена. Трагічна історія кохання маленького одноногого солдата до порцелянової лялечці-балерини стала популярною у всіх європейських країнах.
 
Андерсен присвятив цю казку своєму батькові, якого також звали Ганс. Щоб урятувати сім’ю від злиднів, бідний чоботар записався в солдати. Після воєнних походів повернувся додому хворим і невдовзі помер. Син захоплювався батьком, його любов’ю до родини, силою і мужністю. З дитячих років Андерсен зберіг пристрасть до колекціонування олов’яних солдатиків, що стали дуже популярними у світі після виходу казки.
      


У 2018 році виповнюється 180 років «Пригодам Олівера Твіста». Майстер авантюрно-пригодницьких романів Чарльз Діккенс оповідає про тяжкі випробування,  злигодні та поневіряння, які випадають маленькому хлопчикові-сироті.

      Олівер Твіст виріс у притулку для бідних (так званому робітному домі ). Утікши звідти, хлопчик потрапляє в лондонські нетрі, де його, як і інших безпритульних, навчають злодійському ремеслу.
       Щаслива розв'язка — Олівера рятує ідеальний джентльмен містер Браунлоу — розкриває оптимістичну впевненість письменника в торжестві людяності над злом і несправедливістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар