пʼятницю, 9 березня 2018 р.

Сьогодні день народження Тараса Шевченка


Сьогодні, 9 березня, Україна відзначає 204-й день народження поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча, який є національним героєм і символом України, Тараса Григоровича Шевченка.

Тисячі шанувальників його творчості згадують біографію Кобзаря, декламують його вірші та пильно розглядають живопис. Пропонуємо цікаві факти з життя Т.Шевченка.

 Цікаві факти про письменника

1. Тарас Шевченко протягом життя був «душею компанії», любив сміятися і вмів розвеселити навіть незнайомих людей.

2. Основна освіта Тараса Шевченка тривала лише два роки. Її він здобув у церковно-приходській школі.

3. Тарас Шевченко завжди з любов’ю згадував той випадок, коли малим пішов шукати «залізні стовпи», що «підпирають» небо, і заблукав у полі. Чумаки, зустрівши хлопця, забрали його з собою і ввечері привезли до Кирилівки.

4. Тарас Шевченко був викуплений з кріпацтва за 2500 рублів. Задля цього художник Брюллов написав портрет Жуковського і продав його. Здобувши свободу, Тарас Григорович вступив до Академії мистецтв.

5. «Кобзар» став найзнаменитішою книгою Шевченка. Тільки за його життя він перевидавався 4 рази. А в радянський час загальний тираж «Кобзаря» перевалив за 8 мільйонів. Вірші з цієї збірки перекладені більш ніж на 100 мов світу. У місті Черкаси в 1989 році відкрився єдиний у світі музей, присвячений одній книзі. І цією книгою став «Кобзар».

6. 1861 року Шевченко за свій рахунок видав тиражем 10 тисяч примірників складену раніше брошуру, завдяки якій українці могли вивчати основи грамоти у безкоштовних недільних школах. Це був «Буквар», який вважається основою літературної української мови.

7. Улюбленим напоєм Тараса Шевченка був чай, а улюбленою їжею були: справжній український борщ, «затертий пшонцем і затовчений старим салом», вареники з сиром з грубої гречаної муки та такі ж самі галушки. Не байдужим також був і до рибних страв.

 8. Тарас Шевченко був відомим модником, любив дорогий одяг і дуже легко витрачав на нього гроші.

9. Першим коханням молодого Шевченка була Оксана Коваленко, його ровесниця. Родичі закоханих були впевнені, що молоді одружаться. Але надії були марними — Тарас мусив поїхати до Вільна. Усе своє життя Шевченко згадував ту дівчину, яку колись кохав.

10. Останнім коханням поета була 19-річна дівчина Лукерія Полусмак, яка наймитувала в Петербурзі. Але простакувата дівчина не захотіла залишити столичного життя й переїхати в Україну, щоб жити в селі. Покинула поета й вийшла заміж за перукаря Яковлева. І лише 1904 року, після смерті свого чоловіка, Лукерія Яковлева-Полусмак, залишивши дітей в Петербурзі, приїхала до Канева і щодня приходила на могилу Шевченка.

11. Коли Тараса Шевченка відправили у заслання до Оренбурга, йому заборонили займатися творчістю. Однак цю заборону він ігнорував. Саме в Оренбурзі Тарас Григорович написав більшу частину своїх повістей.

12. Останні дні свого життя Шевченко провів у Петербурзі. Поховали його на Смоленському кладовищі. Проте за день до своєї смерті, у свій день народження, 9 березня, поет попрохав свого вірного друга Григорія Честахівського, щоб у разі його смерті похорон відбувся у місті Канів. Останнє бажання видатного митця виконали лише через два роки.

 

Корисні посилання
Інтернет джерела про Тараса Шевченка

1.     Енцеклопедія життя і творчості Тараса Шевченка [Електронний ресурс] : Web-сайт. – Режим доступу: http://www.t-shevchenko.name.
2.     Ізборник / Тарас Шевченко. Зібрання творів: у 6 томах [Електронний ресурс] : – Режим доступу:http://litopys.org.ua/shevchenko/shev.htm.
3.     Лінгвістичний портал mova. info / Електронний словник мови Тараса Шевченка [Електронний ресурс]: – Режим доступу: http://www.mova.info/Page.aspx?l1=220.
4.     Міністерство культури України.Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка» [Електронний ресурс] : Web-сайт. – Режим доступу: http://www.batjkivshhyna-tarasa.com.ua.
5.     Тарас Григорович Шевченко – український поет та художник [Електронний ресурс] : – Режим доступу: http://tarasshevchenko.at.ua. 6.     Тарас Григорович Шевченко [Електронний ресурс] : Web-сайт. – Режим доступу:  http://taras-shevchenko.in.ua.  
7.     Тарас Григорович Шевченко [Електронний ресурс] : Web-сайт. – Режим доступу:   http://taras.ucoz.ua.
8.   Тарас Шевченко. Інформаційно-довідкові матеріали [Електронний ресурс] : – Режим доступу: http://kobzar.univ.kiev.ua.
9.   Шевченківської енциклопедії  [Електронний ресурс] : Web-сайт. – Режим доступу: http://www.shevchcycl.kiev.ua.


Немає коментарів:

Дописати коментар