понеділок, 5 серпня 2019 р.

Ювіляр серпня


 5 серпня - 120 років від дня народження 
Бориса  Антоненка-Давидовича (1899-1984), 
українського прозаїка, перекладача, мовознавця, літературознавця


Борис Антоненко-Давидович народився 5 серпня 1899 року в передмісті міста Ромни — Засуллі (тепер Сумської обл.) в родині машиніста-залізничника Дмитра Олександровича Давидова і Юлії Максимівни Яновської . «Антоненко-Давидович» одночасно є псевдонімом і прізвищем його прадідів — реєстрових козаків Антоненків.

Закінчивши 1917 р. Охтирську гімназію, майбутній письменник вступає на природничий відділ Харківського університету, але невдовзі переводиться на історико-філологічний факультет Київського університету. Через матеріальні нестатки та безперервну зміну влади офіційно він так і не здобув вищої освіти, і йому довелося опановувати науку самотужки «в бібліотеках та з великої книги життя».

1920-1921 рр. ще зовсім юному Б.Антоненку-Давидовичу випало завідувати Охтирською повітовою народною освітою. Завідував він також відділом культури та мистецтва в газеті  «Пролетарська правда», згодом був відповідальним секретарем журналу «Глобус», художнім редактором Київської кінофабрики.

Власні літературні твори почав публікувати з 1923 року. У журналі «Нова громада» з'явилося перше оповідання Б.Антоненка-Давидовича «Останні два». В «Червоному шляху» (№ 8) побачила світ його драма «Лицарі абсурду», а 1926 року — збірка оповідань «Запорошені силуети». Своє літературне «хрещення» письменник одержав у літературній організації «Ланка» (згодом — «Марс»).

Моральне життя Бориса Антоненка-Давидовича поступово стало нестерпним. Письменника гнітило заборона друкувати роман-трилогію «Січ-мати», повернення з видавництва «Література і Мистецтво» роману «Борг» для докорінної переробки.  І він був змушений тимчасово виїхати з України до Алма-Ати, де почав працювати у Держкрайвидаві редактором художнього сектора.

2 січня 1935 року Антоненка-Давидовича заарештовано й під конвоєм відправлено до Києва. Слідчі військового трибуналу звинуватили Антоненка-Давидовича в націоналізмі та контрреволюційній діяльності. На цій підставі Б.Антоненка-Давидовича було засуджено на 10 років концтаборів. Письменник пройшов усі кола ГУЛАГівського пекла, а після того був відправлений на довічне заслання в село з промовистою назвою Малоросєйка Больше-Муртанського району Красноярського краю.

Після повернення до Києва у 1957 році, окрилений суспільно-політичною відлигою, Б.Антоненко-Давидович активно включився до літературного процесу. Уже наступного року він вирушив в мандри Україною. Враження від подорожей передав у збірках репортажів «Збруч» (1959) та «В сім'ї вольній, новій» (1960). Водночас допрацьовував привезений із заслання в чернетці роман «За ширмою», що був опублікований спочатку в журналі «Дніпро» (1961, № 12), а за рік після того твір вийшов окремою книжкою і став помітним явищем української прози.

До самої смерті БорисаАнтоненка-Давидовича, що настала 9 травня 1984 року, тривало принизливе цькування та замовчування письменника, який був змушений животіти на скромну пенсію. В той же час за кордоном, зокрема, в Болгарії, Польщі, Англії, Канаді, США і навіть далекій Австралії його твори видаються окремими книжками, широко відзначаються ювілеї письменника. Нарешті через 5 років після його смерті в Україні виходить його книга художньої прози — "Смерть. Сибірські новели. Завищені оцінки" — за яку йому посмертно в 1992 р. присуджено Державну премію ім. Т.Г. Шевченка.

Глибоко психологічний роман Б. Антоненка-Давидовича «За ширмою» порушує давню проблему, що хвилювала і хвилюватиме не одне покоління людей - тему батьків і дітей. Автор показує безмежну метеринську любов і трагедію сина, який надто пізно зрозумів, яке велике і святе слово «мати». Внаслідок черствого й байдужого ставлення молодого лікаря Олександра Постоловського до своєї рідної неньки гине стара людина, що породила його на світ і виховала. Твір «За ширмою» нагадує молодому поколінню про його обовязки до своїх батькій, виховує любов до свого народу, до рідного слова.

Збірка оповідань «Сибірські новели» — це низка неповторних людських
доль і характерів, яким з того чи іншого боку довелося пройти через криваву машину сталінських концтаборів. Ці характери і долі — більш ніж реалістичні, тому що вони — свідчення письменника, який дивом вижив у страшному пеклі… Збірка складається з оповідань різних за часом дії.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар