середу, 18 листопада 2020 р.

День Гідності та Свободи

 

       Боротьба українських громадян за свої права, яка одержала назву «Євромайдан», а згодом Революція Гідності, була наймасштабнішою подією в новітній історії України.

Події розгорталися стрімко та драматично – від мирних зібрань студентства до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» та бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників.

          21 листопада 2013 року люди вийшли на вулиці, щоб висловити свою позицію щодо дружби з Євросоюзом. Розпочалися протестні акції у відповідь на рішення тодішньої влади про припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Такі дії уряду часів президентства Віктора Януковича викликали обурення українців.

Перша акція протесту розпочалася о 22:00. Тоді учасники мітингу нарахували близько півтори тисячі людей. Протестувальники використовували українську та європейську символіку й співали гімн України. На вулиці вийшли журналісти, громадські активісти, опозиційні політичні лідери. 24 листопада зібралося вже понад сто тисяч прихильників євроінтеграції.

 

 У ніч з 29 на 30 листопада силовики силоміць розігнали активістів, які зібралися на Майдані Незалежності. Влада пояснювала це бажанням розчистити місце для новорічної ялинки. Застосування грубої сили до мітингувальників спричинило ще більшу хвилю протестів – з проєвропейських вони перетворилися на антиурядові й стали значно масштабнішими.

Три місяці тисячі людей жили на площі столиці. Тримісячне відстоювання українцями власної гідності й свободи коштувало Україні багатьох життів патріотів. «Небесна Сотня» – саме так згодом назвали протестувальників, які не пошкодували своїх життів заради ліпшого майбутнього для України.

На 61-ий день Майдану на місці протестів застрелено перших двох активістів. На той час уже було двоє загиблих за межами місць протистояння. Ще рівно місяць влада намагатиметься зачистити центр міста від протестувальників. Офіційно встановлено 107 жертв Революції гідності. Більшість героїв «Небесної сотні» померли від вогнепальних поранень 20 лютого 2014 року.

Євромайдан уже стає історією. Існує небезпека, що ця велика подія в житті нашої епохи з часом втратить свою значимість. Так вже було з багатьма визначними сторінками історії України. Дуже важливо зберегти і передати нащадкам правду про події, настрої, трагедії і перемоги того часу.

 

Революція Гідності I Пишемо історію

https://www.youtube.com/watch?v=QTvgFOVB-Xs

Тому 21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи згідно з Указом Президента. Метою запровадження пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Детальніше про Революцію гідності дізнаєтесь із книг.



 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар