пʼятницю, 15 січня 2021 р.

День в календарі

 15 січня - день  народження міжнародної  інтернет-енциклопедії - Вікіпедії (Wikipedia). Цього року енциклопедія святкує свій 20-й день народження.


            
Щодня мільйони користувачів з усього світу заходять на ресурс онлайн-енциклопедії, адже тут можна знайти відповідь практично на будь-яке запитання.

Вікіпедія отримала свою назву від використовуваної для її реалізації технології  «вікі». У перекладі з гавайської мови це означає «швидко».

Ідея створення такого порталу належить Джиммі Вейлзу та Ларрі Сенгеру. Насправді спочатку вони зробили електронну енциклопедію під назвою Нупедія, або Нюпедія. Статті писали винятково сертифіковані експерти: учені і люди з академічного середовища, усі тексти уважно перевірялись та рецензувались. На жаль, цей сайт проіснував тільки 3 роки: з 2000-го по 2003-й.

          Із Нупедії народилась вже «Вікіпедія», куди могли писати усі. Вейлз і Сенгер вперше запустили її 15 січня 2001 року.

За обсягом відомостей і тематичним охопленням Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією в історії людства. Кожен користувач інтернету, причому без реєстрації на сайті енциклопедії, може зайти на сайт Вікіпедії, знайти і прочитати будь-яку статтю. При виявленні помилок або браку інформації можна, натиснувши кнопку «редагувати», виправити ці помилки, додати нову інформацію або, написавши нову статтю, внести її на сайт. Так зазвичай поповнюються розділи, з`являються нові статті, розвивається енциклопедія. Знання кожної людини стають надбанням всіх.

Зараз у Вікипедії налічується більше 260 мовних розділів.

          Об`єм Вікіпедії неухильно зростає. Енциклопедія набирає популярність у користувачів Мережі, входячи в десятку найвідвідуваніших інтернет-ресурсів світу

Немає коментарів:

Дописати коментар