пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Ювіляр січня

 15 січня  - 150 років від дня народження 

 Агатангела Кримського (1871–1942), 

історика, сходознавця, мовознавця, літературознавця, фольклориста, етнографа, письменника, перекладача, академіка.

          Агатангел Кримський походив з міжетнічної родини: батько його був татарином, а мати шляхтичкою з Білорусії. Незважаючи на те, що Агатангел не мав і краплини української крові, відомий поліглот і сходознавець усе ж почувався українцем. Любов до української мови йому прищепили Павло Житецький та Михайло Драгоманов ще у колегії Павла Ґалаґана, де Кримський навчався підлітком.

З 1918 року Агатангел Кримський постійно проживав у Києві, де працював секретарем Української Академії наук, заснованої гетьманом Павлом Скоропадським. Мовознавець залишив по собі унікальні дослідження української мови, які виклав, зокрема, у працях «Українська граматика», «Нариси з історії української мови».



 
       Агатангел Кримський - один із найбільших поліглотів планети (78 робочих мов!).

Відомий як один із найвизначніших світових дослідників сходу. Він став автором численних наукових праць з історії культури арабських країн, ґрунтовно вивчав історію ісламу, письменство, літературу та театри Сходу. Завдяки його перекладам зазвучали українською вірші східних поетів Омара Хайяма, Фірдуосі, Сааді, Рудакі…



 

           Став жертвою сталінських репресій і помер у в’язниці казахстанського міста Кустанай. Так тоталітарна влада помстилася кримському татарину (але великому патріоту України) за те, що він не захотів підписувати зрусифікований правопис української мови.

Кримський не мав щастя в особистому житті, протягом життя таємно й безнадійно кохаючи Лесю Українку. На його 60-річчі в приміщенні теперішньої президії Академії наук України Павло Тичина прочитав присвячений Кримському вірш, де згадувалася «вічно мрійна Леся Українка», що розкрило цю таємницю.

    Особистий архів А. Кримського зберігається в НБУ ім. В. Вернадського та Науковому архіві Наукової бібліотеки НаУКМА

    12 січня 2021 року Національний банк у продовження серії «Видатні особистості України» ввів в обіг пам’ятну монету «Агатангел Кримський».


 

Немає коментарів:

Дописати коментар