середу, 4 листопада 2015 р.

ЮВІЛЯР ЛИСТОПАДА


6 листопада - 160 років від дня народження 
Д.І. Яворницького (1855-1940), українського історика, археолога, фольклориста, етнографа, письменника, поета.

 
Дмитро Іванович Яворницький
був людиною надзвичайно різнобічних інтересів, ініціативним і невтомним трудівником на ниві національної культури. З його іменем насамперед пов’язана подвижницька праця із збирання, дослідження й популяризації історії запорозького козацтва. Він залишив помітний слід як археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, автор великої кількості наукових статей, публікацій в періодичних виданнях.

Його перша праця «Виникнення і будова Запорозького Коша» вийшла у 1881-1882 роках, за що Яворницього позбавили університетської стипендії. У 1888 році опубліковано двотомник «Запорожжя у залишках старовини і переказах народу» та «Збірник матеріалів для історії запорозьких козаків». 

До останніх днів життя Дмитро Іванович завідував Дніпропетровським історичним музеєм, брав участь у численних експедиціях по місцях Запорозької Січі. 

Крім фундаментальної «Історії запорозьких козаків» у трьох томах (1892-1897), написав ще понад двісті праць, присвячених здебільшого українській історії. Виступав також як поет і прозаїк, уклав «Словник української мови» (1920)

                


Всебічно вивчаючи життя й побут українського народу, Яворницький виявляв великий інтерес до народного мистецтва, зокрема до народної вишивки та писанкарства. Він дослідив також звичай розмальовувати хату узорами й уперше кваліфікував цей звичай як народне мистецтво. Яворницькому належить й першість відкриття й дослідження петриківського декоративного розпису, нині відомого в усьому світі.


До останніх днів вчений дотримувався 
свого життєвого кредо:

«Працюй, працюй, не вдивляючись уперед і не озираючись назад; працюй, не чекаючи нізвідки і ні від кого ні нагороди, ні подяки; працюй, поки служать тобі руки і поки б’ється живе серце у твоїх грудях; працюй на користь свого народу й на користь своєї Батьківщини …».







 















Немає коментарів:

Дописати коментар