пʼятницю, 27 липня 2018 р.

28 липня в календарі: це цікаво знати


 1030 років з часу Хрещення Київської Русі відзначається цьогоріч на державному рівні.

Це свято було засновано в 2008 році. Дата для цього дня була обрана невипадково: 28 липня християнський світ вшановує пам'ять рівноапостольного великого князя Володимира.

Ця дата вважається умовною, так як у істориків немає єдиної думки і підтвердження того, що хрещення Русі відбулося саме в 988 році. З літописів відомо, що християнська віра на Русі з'явилася раніше, ніж князь Володимир провів масовий обряд хрещення. Історія свідчить, що князь Аскольд у 882 році намагався запровадити християнство, при цьому повноцінно зайнялася поширенням православ'я княгиня Ольга, яка стала християнкою в Константинополі в 955 році.

За одним із літописів, влітку 988 р. великий князь Володимир Святославович був охрещений в церкві св. Іакова в Херсонесі. Наприкінці літа він наказав усім прийняти нову віру. Хрещення киян відбувалося на р. Почайні, притоці Дніпра.

Після офіційного хрещення киян у 988 р. християнство стає державною релігією Київської Русі. Першим митрополитом, про якого існує згадка в писаних джерелах, був грек Теотемпт.

 З прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом і в інших містах.

Зі святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар