понеділок, 23 липня 2018 р.

Ювіляр липня

 
25 липня - 95 років від дня народження 
Марії Кристіни Гріпе (1923—2007), 
шведської письменниці
 

Марія Гріпе - одне з найважливіших імен в історії світової літератури для дітей. Багато її романів - в тому числі «Діти склодува» - були екранізовані і стали театральними постановками. Її книги удостоєні безлічі літературних нагород і переведені на 29 мов. Особливо письменниця цінувала премію 
Г.Х. Андерсена, яку отримала в 1974 році, адже це був улюблений автор її батька. За своє довге життя Марія Гріпе написала 38 книг для дітей і юнацтва.
 
В підлітковому віці Марія писала вірші, які, за її власним визнанням, були вельми невдалими.

Займатися літературою всерйоз Марія почала, тільки коли її дочка Камілла доросла до «казкового» віку - віку, коли дітям можна і потрібно читати і розповідати казки. Перші свої книги Марія Гріпе написала для Камілли.

На початку 70-х років Марія Гріпе опублікувала п'ять книг про Ельвіса. Повісті розповідають про хлопчика, якого мати назвала ім'ям свого кумира Елвіса Преслі і якому дуже важко виправдати її очікування. Винахідливий Ельвіс Карлссон - класичний персонаж шведської дитячої літератури.

Грипе М. Ельвіс Карлсон / Марія Гріпе. – К. : Вид-во Жупансьбкого, 2006. – 160 с.        
Цей хлопчик на ім’я Ельвіс — зовсім не такий, як усі інші, «нормальні» діти. В нього є Таємниця. Вона йому дорожча за все на світі. Його клопоти здаються дорослим пустими й дріб’язковими. Але хто ж іще вміє так по­розумітися з квітами, з покинутою напризволяще кицькою Підсніжкою? Хто змусить зграю бандюг стати чуйними і працьовитими? Хто дбатиме, аби кожна самотня людина мала свою квітку? І хто ж? Малий шестирічний Ельвіс, з яким ти познайомишся на сторінках цієї книжки. І лише тоді ти дізнаєшся, яка ж у нього Таємниця.

Грипе М. Діти склодува / Марія Гріпе. – К. : Вид-во Жупансьбкого, 2006. – 136 с.
Склодув Альберт живе в крихітному будиночку в бідній селі. Його дружина Софія мріє про кращу долю для своїх дітей Краса і Клари. Але одного разу в сім'ю Альберта прийшла біда. Якось раз сім'я вирушає на ярмарок, де в святковій метушні діти зникають. За наказом Володаря дітей викрали. Допомогти Альберту і Софії в їхній біді і відновити справедливість зможе тільки чаклунка Крилата зі своїм мудрим вороному Розумником. Їй належить переплисти через Річку забуття, щоб потрапити в Місто бажань і битися зі злом. Це незвичайно чарівна казка про те, куди приводять наші бажання, адже їх виконання далеко не завжди робить нас щасливими.
У 2005 році Бонніер Карлсен заснував літературну премію імені Марії Грип. Премія присуджується щорічно шведському письменнику, який «в своїх книгах дає можливість читачам зустрітися зі світом фантазії і реальності», в центрі оповідання неодмінно повинен бути юний головний герой. Премія складає 50000 крон.

Немає коментарів:

Дописати коментар