середу, 31 жовтня 2018 р.

Хеловін крокує світом!


 У ніч із 31 жовтня на 1 листопада 
світ святкує Хеловін.  
Що цікаво, кожна держава це робить 
по-різному. 

У Німеччині люди не уявляють свято без замка Франкенштейна. Саме тут відбуваються найбільш масові гуляння, і саме для того в останній день жовтня в замок з'їжджаються тисячі людей. За повір'ями, в переддень Дня Всіх Святих привид господаря цього замку, розташованого в Дармштадті, з'являється на даху будівлі. Відвідувачі замку переодягаються в «страшні» і «жахливі» костюми.

В Іспанії все по-іншому. Тут свято відзначають не один, а цілих три дні. До того ж і називається тут свято  Ель Діа де лос Муертос (День мертвих). Іспанці вірять, що в ці дні всі покійні повертаються на землю. Подібні традиції святкування відзначаються й в усіх іспаномовних країнах Латинської Америки.

У Великобританії  головне  заняття населення в останній день жовтня - виготовлення ліхтарів з гарбузів. Місцем масового паломництва в дні Хеловіна є форт Емхест в місті Четем. Саме тут традиційно організовується дійство зі спуском в підземні лабіринти замку. При цьому організатори придумують «сюрпризи» для більшого залякування туристів  під спеціальний музичний супровід до прогулянки.

Свято в США і Канаді настільки популярне, що місцева влада завжди до кінця жовтня прикрашає у відповідному стилі вулиці міст. Саме звідси поширилися гарбузові ліхтарі та дитяче «колядування», коли маленькі хлопці ходять по домівках і погрожують що-небудь зламати, якщо господар не дасть їм цукерок або інших солодощів. Для Північної Америки Хеловін - це день маскарадів, карнавалів, тому костюми і особливо маски тут продумують заздалегідь.

У Китаї це свято називається Днем поминання предків. Свічки та  ліхтарі - невід'ємний атрибут китайського Хеловіна. Разом із їжею та водою вони становляться перед фотографіями покійних предків. Китайці вірять, що їх предки подорожують, у тому числі заходять у свій старий будинок. Ліхтар потрібен для освітлення дороги, їжа з водою - щоб «підживитися». А ввечері китайці допомагають духам предків дістатися назад, на небеса, виготовляючи для цього спеціальні паперові човни, які до вечора слід спалити. Саме з димом від цього вогню предки і зможуть повернутися назад.

Для більшості українців День всіх святих не має якогось особливого символічного значення, але все ж це відмінна можливість неординарно провести час у колі друзів, побешкетувати «на законних підставах».

У нашій бібліотеці традиційним став хелловінський сторітелінг «Нестрашні оповідки». 


Одним із найефективніших способів проживання страху є читання книжок, в яких є страшні герої та дитина-герой, яка долає свій страх, перемагає монстра, або переконується в тому, що привидом була звичайнісінька тінь.

Запрошуємо вас у чарівний та дивовижно захоплюючий світ казкових історій, містики та фантастики,  у страшенно цікаві книжки та захоплюючі нестрашні оповідки світових письменників.

Ткачук Г. Тринадцять історій у темряві / Галина Ткачук. – К. : Темпора, 2016. – 48 с. : іл.
Страшні історії зазвичай виникають у темряві й оповідають про жаховиськ, монстрів, прозорих людей, речі, які оживають, і навіть про Серединожера! "Тринадцять історій у темряві" - книжка для тих, хто знає, що фантазія зі сміхом - прекрасний засіб від страху.
Гейман Н. Кораліна / Ніл Нейман. – К. : Вид. група КМ-БУКС, 2016. – 192 с. : іл.
Шукаючи цікавих розваг, Кораліна насмілилася пройти через таємничі двері у потойбічний світ, який хоч і подібний до її власного, але прикро від нього відрізняється. Там відбуваються дивовижні речі - живуть інша мама і інший папа, які хочуть, щоб Кораліна залишилася з ними і стала їхньою маленькою донькою. Кораліні доводиться кинути виклик моторошній істоті, яка називалася її «іншою мамою», треба проявити сміливість і відвагу, щоб повернутися в свій справжній будинок і врятувати себе, своїх батьків і душі трьох інших дітей...
Королів-Старий В. Нечиста сила / Василь Королів-Старийц. – Тернопіль : Богдан, 2017. – 160 с.
До цієї книжки увійшли фантастичні казки українського письменника, які повертаються до читача із двадцятих років. Демонічні сили, створені народною фантазією, діють у казках активно і переважно на користь людям.
Рутківський В. . Гості на мітлі / Володимир Рутківський – Львів: ВСЛ, 2016. – 240 с.
Стара відьма разом зі своїм слугою, чаклунським котом Аристархом, отримала відрядження з Лисої гори. Вона має прилетіти до рідного села, де ще малою зазнала безліч принижень та образ, і викрасти якусь дівчинку для того, щоб зробити її своєю ученицею. Спочатку страшні посланці навіть перевиконують план...
Функе К. Мисливці за привидами в замку жахів / Корнелія Функе. – Харків: Ранок, 2016. – 128 с.
Теодор Хробак у розпачі: щойно він переїхав у замок Пітьмаберг, як відразу ж зіткнувся із загадковими і небезпечними речами. Куди звернутися по допомогу? Тільки до кращих у світі мисливців за привидами! Том Томскі, Гедвіґа Сіктмина і привид Хуго починають розслідування і незабаром познайомляться із Кривавою Баронесою...

Немає коментарів:

Дописати коментар