понеділок, 15 жовтня 2018 р.

Ювіляр жовтня

20 жовтня - 95 років від дня народження  
Отфріда Пройслера (1923—2013), 
німецького дитячого письменника, казкаря


Отфрід Пройслер народився 20 жовтня 1923 року в Райхенберґу (Північна Богемія), в сім'ї вчителів. Батько його у вільний час захоплювався історією місцевого краю, збирав місцеві казки й перекази. Сім’я мала велику  бібліотеку в шість тисяч томів і книги з ранніх років  ввійшли в життя  майбутнього письменника.

Здобувши освіту,  понад двадцять років  працював вчителем і директором школи в Баварії. З 1970 року Отфрід Пройслер став професійним дитячим письменником, хоча й залишався чудовим педагогом і непересічним учителем  – у своїх книгах.

Директор школи, куди Пройслер прийшов працювати вчителем початкових класів,  порадив молодому учителю не кричати на дітей, якщо вони не слухаються,  а розповідати їм незвичайні історії, які б давали підставу для радості та сміху, які б вселяли у дітей впевненість в гарному кінці, доброму результаті в будь-якій ситуації. Молодий вчитель послухався  поради і, працюючи в школі,  розповідав своїм учням різні історії, кумедні і смутні, серйозні і безтурботні. А потім записував ці розповіді. Так народилися його книги, відомі тепер в усіх країнах світу, так Пройслер в 50-ті роки XX століття відновив жанр казки в німецькій дитячій літературі.

Перші видання для дітей з прізвищем «Отфрід Пройслер» почали з’являтися наприкінці п’ятдесятих – початку шістдесятих років. Це, насамперед, – «Маленький Водяний», що так би мовити, випірнув до читачів 1956 року,  «Маленька Баба – Яга», яка прилетіла на мітлі до німецької малечі наступного 1957 року, «Маленьке Привиденя», яке з’явилося в 1966 році.

 
Неабиякий успіх випав на долю книги дивовижних історій, розказаних письменником про «Розбійника  Хотценплотца»,  що побачила світ 1962 року. В ній є все: скарби, викрадення, веселі пригоди,  переслідування, покарання зловмисника,  перемога  добра і  справедливості .


А далі почали з’являтися книга за книгою – і майже кожна з них сприймалася дуже гаряче й читачем, і критикою. Але,  все ж   найбільший успіх припав на долю книжок про маленьких казкових створінь.

Всього Пройслером написано 32 книжки, які перекладено  близько 275 разів на 55 мов світу і  які відзначено низкою премій. Сумарний тираж його книг досягає 55 мільйонів екземплярів.

Немає коментарів:

Дописати коментар