четвер, 21 січня 2021 р.

Ювіляр січня

 


23 січня – 130 років від дня народження  

Павла Тичини (1891-1967), українського поета

         Павло Тичина  - один із найвизначніших поетів українського модернізму, публіцист, громадський діяч, перекладач із багатьох мов. А ще Павло Григорович був видатним ученим-академіком,  зробив чимало записів українських народних пісень зі словами і нотами, самотужки опанував майже 20 іноземних мов.

Навчався у Чернігівській духовній семінарії, потім – у Київському комерційному університеті, який не закінчив у зв’язку з революцією. Отримав музичне виховання, грав на флейті, гобої, кларнеті, бандурі, піаніно. 

Працював в хорі (спочатку солістом, а потім – диригентом). Згодом –  у газеті «Нова рада»(1917),  журналі «Літературний вісник»(1918-1919).

З 1947 року — член-кореспондент Болгарської АН, доктор філології. 1943— 1948 рр. — міністр освіти УРСР. З 1953 по 1959 рік — голова Верховної Ради УРСР, заступник голови Ради Національностей Верховної Ради УРСР, член багатьох товариств, комітетів, президій, кавалер орденів і медалей.

Взірцем для Тичини був мандрівний філософ Григорій Сковорода. Йому він присвятив однойменний масштабний твір, натхненний не лише мудрістю українського мислителя, але й західною античною та середньовічною філософією.

Перші друковані твори молодого поета з'явилися 1912 року.


Подією величезної ваги в українській літературі став вихід у світ першої збірки віршів «Сонячні кларнети» (1918), пройнятої сонячною вірою в життя, людину, в рідний знедолений народ. Ця книга одразу поставила 27-річного поета поруч із першорядними митцями українського відродження.


Перу автора належать збірки «Гаї шумлять», «Замість сонетів і октав», «Плуг», «Вітер з України», «З минулого — в майбутнє», «Читаю, думаю, нотую», поеми «Похорон друга», «Скорбна мати» тощо.


                            

            Маленькі шедеври Тичини «А я у гай ходила», «Хор лісових дзвіночків», віршовані казки «Івасик-Телесик», «Дударик» ведуть в зачарований казковий дивосвіт. В них і мудрість, і гумор, і звучні  рими, і добірне українське слово.

Його вірші живуть і радують читачів -

 і в цьому безсмертя поета.

Читайте мудрі, цікаві книжки, які написав  Павло Григорович Тичина.
 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар