середу, 20 січня 2021 р.

КНИГА ДНЯ

 До Дня Автономної Республіки Крим

Хайд Л. Омріяний край / Лілі Хайд ; пер. з англ. Лукії Зурнаджи. – К. : Дуліби, 2014. – 240 с. : іл.

         Лілі Хайд – британська журналістка та автор кількох книг для дітей та дорослих. Десять років вона працювала в Україні, і, певно, перейнялася трагедією кримськотатарського народу. Результатом стала книга «Омріяний край» про депортацію і повернення в рідний Крим кримських татар. Тема надзвичайно болюча і трагічна.

          Головна героїня – кримськотатарська дівчинка Сафі, яка народилася за межами історичної батьківщини, виростала на оповідках про рай під назвою «Крим».

          Коли багатолітня її мрія опинитися на тій благословенній землі здійснилася, її чекало жорстке розчарування: нова реальність поставилася до неї більш, як вороже.

          Депортована разом з двомастами тисячами родин кримських татар родина Сафі після п’ятдесятирічного вигнання повертається до рідного Криму. Намагаючись знайти знелюднені рідні села, що змінили свої назви, вони дезорієнтовано блукають горами. Здається, лише вони не змінилися, і море, і небо. Домівки депортованих зайняли росіяни та нечисленні українці. Пройшло п’ятдесят років. Хто їх тепер поверне? Адже росіяни теж пустили тут своє коріння.

          Родина Сафі, як і всі інші, що вернулися додому, туляться в тісних наметах, будують з рудого черепашнику невеличкі хатки, влаштовують демонстрації за відновлення своїх прав і свобод. Боляче повернутися додому, де тебе ніхто не чекає і намагається знову прогнати. Бюрократична тяганина, самовільне захоплення землі без дозвільних документів, знесення бульдозерами кримськотатарських містечок – все це так болісно описано.

          Однак через сувору дійсність прогулькують промінчики нового трепетного почуття – безмежної, всепоглинаючої любові до рідного краю.

          Книга надзвичайно «людяна». На прикладі однієї родини зображено трагедію всього кримськотатарського народу, якому ще потрібно боротися.

Немає коментарів:

Дописати коментар