четвер, 2 грудня 2021 р.

Ювіляр грудня

 


5 грудня — 90 років від дня народження  

Григора Тютюнника (1931—1980), 

українського прозаїка

          Григір Михайлович народився 5 грудня 1931 року в c. Шилівка на Полтавщині.

З дитячих років хлопчик зазнав тяжких психологічних травм, пережив на самоті втрату батька, життя вдалині від матері, матеріальні проблеми.

У 1957–1962 pp. майбутній письменник  здобував освіту в Харківському університеті на філологічному факультеті. Саме тут він захопився літературною працею та самоосвітою.

Після закінчення університету Григір Тютюнник учителював у вечірній школі на Донбасі. 1963 року переїхав до Києва, де працював у редакції газети «Літературна Україна», опублікував в ній кілька нарисів на різні теми та перші оповідання «Дивак», «Рожевий морок», «Кленовий пагін», «Сито, сито…». Молодіжні журнали «Дніпро» та «Зміна» вмістили його новели «Місячної ночі», «Зав’язь», «На згарищі», «У сутінки», «Чудасія», «Смерть кавалера».


 

На початку 70-х років Григір Тютюнник працював у видавництві «Веселка», де підбирав матеріал до настільної книги-календаря для дітей «Дванадцять місяців» (1974). Видав збірки оповідань для дітей «Ласочка» (1970), казок «Степова казка» (1973).


 

За книги «Климко» (1976) і «Вогник далеко в степу» (1979) Григорові Тютюннику присуджено літературну премію ім. Лесі Українки (1980).

Не будучи в змозі в усій повноті реалізувати свій талант в атмосфері чиновницького диктату над літературою, 6 березня 1980 року Григір Тютюнник вкоротив собі віку. Поховано письменника на Байковому кладовищі в Києві.

1989 року його творчість була посмертно відзначена Державною премією ім. Т. Г. Шевченка.

«Климко»

 В центрі оповіді  маленький хлопчик Климко йде на сміливий, не властивий дітям, відчайдушний крок. Почувши про те, що на сіль у воєнний час можна виміняти будь-що, Климко самостійно вирішує вирушити до міста Слов’янськ по сіль, яку збирається потім виміняти на їжу для своєї першої вчительки та її грудного немовляти. В дорозі на хлопця чекають неабиякі випробування - голод, лютий холод, відсутність сну, жорстокість солдат та людей. Але почуття відповідальності, здатність до самопожертви допомагає хлопчиков отримати бажане.

 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар