середа, 22 травня 2024 р.

Ювіляр травня: Артур Конан Дойл

 


22 травня – 165 років від дня народження

Артура Конан Дойла (1859-1930),

британського письменника


 

Артур Конан Дойл став класиком англійської літератури ще за життя. Його літературний талант однаково блискуче проявився у детективному, пригодницькому та історичному жанрах, чому немало сприяла біографія автора, події і люди, з якими йому довелося зустрітися у житті. Письменник перш за все відомий своїми творами про пригоди Шерлока Голмса та доктора Уотсона. Загалом Шерлок Голмс з'являється у 56 оповіданнях і 4 повістях. Перший твір про знаменитого детектива «Етюд у багряних тонах» був опублікований в 1887 році, а останній вийшов у 1927 році.

Народився майбутній письменник 22 травня у 1859 в сім'ї ірландських католиків. З дитинства ріс у творчій атмосфері. Його батько був архітектором та художником, а мама любила писати оповідання, або просто на ходу вигадувати цікаві історії. Артур Дойл неодноразово наголошував, що своєю любов’ю до літератури він завдячує матері.

Навчався у єзуїтському коледжі. Потім закінчив медичний факультет Единбурзького університету і став лікарем. Але через 10 років повністю присвятив себе творчості, якою захоплювався ще під час навчання. Написані у різні часи твори складалися у цикли, об’єднані єдиною темою або головними персонажами — бригадиром Жераром, детективом Шерлоком Голмсом чи професором Челенджером.

Світову славу йому приніс Шерлок Голмс, що увійшов до книги рекордів Гіннеса як найбільш екранізований літературний персонаж. Родзинкою образу детектива стали притаманні йому інтелект, іронія і внутрішня аристократичність, які надали розгадуванню складних загадок особливого лиску. Герой розумний і спостережливий, має логічне і конкретне мислення. Воно не виходить за рамки загальнодоступних та зрозумілих фактів, що, судячи з читацьких відгуків про книги А. К. Дойла, робить образ ще цікавішим.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар