четвер, 23 травня 2024 р.

Героям слава!

 


23 травня в Україні відзначається День Героїв - борців за свободу країни, починаючи від лицарів часів Київської Русі і до учасників Революції гідності, бійців АТО/ООС на Донбасі, захисників України сьогодні.

Ідея пам’ятної дати зародилася в національно-визвольному русі під час Другої світової війни. Її запровадили постановою другого Великого збору ОУН у квітні 1941 року. Цей день покликаний відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму.

Чому саме травень обрано для вшанування Героїв?  В травні віддали своє життя у визвольній боротьбі такі кращі сини України XX століття: Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець

         День Героїв під час Другої світової війни та після її завершення відзначали учасники визвольного руху. Свято набуло особливого значення в діаспорі. У радянській Україні воно відзначалося підпільно.

За часів сучасної незалежної України День Героїв - це неофіційне щорічне свято на честь воїнів - борців за волю, незалежність та соборність України. З початку російсько-української війни цей день набув нового значення й країна має сучасних Героїв. Тисячі чоловіків та жінок стали на захист своєї країни, підтверджуючи своєю мужністю і завзяттям незламний дух українського воїна, борця.

         До Дня Героїв в ЦДБ оформлена книжково-ілюстративна виставка «Героям слава!», де експонується література про українських героїв - борців за свободу та незалежність країни.




 

Висловлюємо велику вдячність та повагу усім захисникам, які сьогодні мужньо захищають честь і гідність України. Дякуємо кожному, хто ризикуючи власним життям, з честю і гідністю виконує свій громадянський і військовий обов’язок. Низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, кому не судилося повернутися до рідних домівок. Вони тримають небо над нами й назавжди залишаться в наших серцях.

Пам’ятаємо! Слава Україні! Героям слава!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар