пʼятниця, 12 липня 2024 р.

І є держава Україна, і є ЇЇ нескорений народ!

 

15 липня в Україні відзначається День Державності.  Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, корені якої сягають до середньовічної держави Київської Русі, де центром був Київ. День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.

Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. Прийняття у 988 році християнства стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу.

Свій головний символ – тризуб — Україна отримала у спадок від Київської Русі. А Київ – столиця нашої держави — має більш як півтори тисячі років історії.

Традиції Русі у розбудові зорієнтованого на Європу культурно-релігійного простору продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

За середньовічних часів Київ був одним з найбільших центрів торгівлі й розвитку у Європі. Українські гроші – гривні — також походять з давніх часів Київської Русі. А синьо-жовті кольори нашого прапора беруть початок від Галицько-Волинського князівства. Україна має свої міцні військові традиції з часів Козацької держави. А перша українська Конституція, що була укладена Пилипом Орликом 1710 року, вважається першою європейською конституцією у сучасному її розумінні.

Свято Української Державності вшановує суверенність та незалежність України, її автентичну культуру та історію.

До цієї події бібліотекарки ЦДБ оформили книжкову виставку «І є держава Україна, і є ЇЇ нескорений народ!», де презентуються  різноманітні книжкові видання, які  висвітлюють розвиток державності на українських землях, історію державних змін на теренах  України від прадавніх часів до нашого сьогодення, вклад великих українців у створенні власної держави.

 





           Запрошуємо  до перегляду виставки

Немає коментарів:

Дописати коментар