середа, 31 липня 2024 р.

День народження Гаррі Поттера

 


А ви знаєте, що 31 липня святкує свій день народження найвідоміший книжковий чаклун - Гаррі Поттер.

Згідно з сюжетом, вигаданий хлопчик-маг народився 31 липня 1980 року, тож сьогодні відзначає своє 44-річчя. Цікаво, що саме у цей день, тільки у 1965 році, народилася і авторка книг про Гаррі Поттера Джоан Роулінг  (сьогодні відзначає 64-й день народження).

Ідея книги спала на думку письменниці в 1990 році, коли вона їхала потягом з Манчестера до Лондона. Той раптово зупинився на півдорозі між двома містами,  у вікно вона побачила худенького хлопчика у великих окулярах. Так головний герой дістав саме таку зовнішність, а ім'я отримав від хлопчика Гаррі Поттера, з яким Роулінґ гралася в дитинстві. Дорогою у вагоні авторка зробила перші записи книги.

Основна серія книг про Гаррі Поттера складається з семи романів, основна серія фільмів — з восьми кінострічок. Роль Гаррі Поттера зробила всесвітньо відомим юного актора Деніела Редкліффа.

Книжки про Гаррі Поттера, які вийшли на зламі тисячоліть, стали першими дитячими книжками у списку бестселерів Нью-Йорка аж з 1952 року. Фільми про маленького чарівника номінувались на «Оскар» 12 разів, але не виграли жодної статуетки.

Завдяки своїм творам Роулінг у 2007 році посіла друге місце у рейтингу «Людина року» журналу Time. Її відзначили за «соціальне, моральне та політичне натхнення», яке вона дала прихильникам своїх творів.

Але 31 липня – не єдине неофіційне свято, яке єднає фанатів поттеріани. Так 2 травня щороку відзначається Всесвітній день Гаррі Поттера. Таку дату обрали, адже, згідно з міфологією літературного всесвіту саме цього дня у 1998 році відбулася битва за Гоґвортс, в якій юний чарівник переміг Волан-де-Морта.

Всесвіт, створений британською письменницею Джоан Роулінг, став невід’ємною частиною культури, а персонажі, які його населяють, нашими близькими друзями. Тому фанати цього всесвіту щороку відзначають день народження головного героя саги.

Немає коментарів:

Дописати коментар