вівторок, 26 квітня 2016 р.

Чорнобиль у пам'яті людській



Цього року весь світ вшановує 
30-ті роковини Чорнобильської катастрофи.
 30 років смертоносна пилюка з ядерної печі покриває білі хати, поля та ліси, 30 років цвітом скорботи та суму зацвітають Чорнобильські сади.


Для мешканців нашого міста ця дата також по-особливому хвилююча та болюча. Сьогодні в Білій Церкві проживають багато ветеранів ЧАЕС та учасників ліквідації наслідків цієї техногенної катастрофи. В ці квітневі дні в нашій книгозбірні проходять заходи, на яких обов’язково присутні ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС.
24 квітня відбулася зустріч з ліквідатором аварії на Чорнобильський АЕС Кулігіним Володимиром Йосиповичем, начальником хімслужби Дніпропетровсько-Білоцерківського окремого батальйону 25-ї бригади 72 окремої механізованої дивізії.  


Він розповів підліткам, що десятки і сотні тисяч людей у надекстремальних умовах вступали в боротьбу з атомною трагедією. «Не більше півтори хвилини можна було працювати на даху, де були розкидані сильні джерела випромінювання… Ні один механізм, ні найбільш досконалий робот не в змозі були діяти тут». Ряд учасників ліквідації наслідків аварії одержали надто велику дозу опромінення, не сумісну з життям. Людський організм не був спроможний витримати такого потужного радіаційного удару, який він прийняв на себе в перші хвилини і години боротьби. Про це свідчать останні драматичні дні і години їх життя. З більш ніж 800 осіб батальойону напередодні 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи залишилися живими тільки шість.
Юні читачі із завмиранням серця вдивлялися в кадри відеофільма «Чорнобиль 26 квітня 1986 року», які змусили шестикласників БЗШ №11 замислитися над тим, що вони теж відповідальні за майбутнє нашої планети.

На адресу ліквідатора від юних читачів книгозбірні прозвучали слова подяки за проявлений героїзм при ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, висловлено побажання йому міцного здоров’я та благополуччя.

 Серед  заходів – особливої уваги заслуговує  конкурс дитячого малюнку «Чорнобильська трагедія очима дітей».  
Художні роботи створювали вже онуки тих, хто приборкував атомну стихію. Про саму аварію та  її вплив на оточуючу природу вони дізналися в першу чергу від своїх батьків, дідусів і бабусь. Саме враження від почутого юні читачі й відтворили в представлених малюнках. Вони малювали  те, що їх сьогодні найбільше хвилює та цікавить, те, що їх оточує. В 14 роботах конкурсантів ЦДБ відображені їх біль та переживання за ті трагічні події, і передали це діти чорними кольорами. Та в більшості своїй малеча та школярі все-таки дивляться на світ наївно та зі світлими думками. Бо зовсім юним художникам, звичайно, ще важко відчути драматизм катастрофи.
Шість робіт-переможниць 1-го міського етапу направлені для участі в обласному конкурсі.

Відлуння Чорнобильської катастрофи буде звучати ще не одне десятиліття. Саме тому історія цієї біди й історія подолання її наслідків заслуговують того, щоб люди про це знали і пам'ятали.

Немає коментарів:

Дописати коментар