четвер, 16 червня 2016 р.

Заклечали ворота – Трійця йде до нас свята



На Трійцю, чи Зелені Свята,
в теплі купається земля.
Прибралась рясно наша хата
в зелене липове гілля.
(Народна пісня)

Зелені свята, клечана неділя або ж Трійця - це свято, яке прийшло ще з дохристиянських часів, коли наші далекі пращури відзначали початок літа. 



16 червня Центральна бібліотека для дітей запросила дітей з пришкільного табору БЗШ №4 стати учасниками народознавчого калейдоскопу «Заклечали ворота – Трійця йде до нас свята». Читальна зала перетворилася на царство зеленого розмаїття, була прикрашена різними запашними рослинами,  гілками, пахучими польовими квітами, цікавими композиціями та віночками.



 Ведуча заходу бібліотекар Галина Бондар ознайомила дітей  з історією та традиціями відзначання Зеленої неділі, розповіла про витоки, звичаї та обряди, символіку, повір'я, атрибутику.  Діти переглянули відеосюжети  та дізнались безліч цікавих фактів про П’ятидесятницю, як інакше називається свято Трійці, та, затамувавши подих, слухали легенди та оповідки про «русалчин» тиждень.



  Зацікавили дитячу аудиторію обряди, притаманні Білоцерківщині.  Юні читайлики з радістю водили хороводи, танцювали та співали пісні, брали участь в іграх та конкурсах «Русалонька», «Заплету я віночок», «Плетенець», «Вітерець», «Струмочок», народознавчий вікторині «Квіти – обереги».


 Всі присутні на заході запаслися позитивними емоціями, віднайшли душевний спокій, вдихнули аромати гіркого полину, пряного чебрецю, запашного любистку й терпкого аїру і просто відмінно провели час у комфортному і затишному приміщенні ЦДБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар