понеділок, 24 грудня 2018 р.

Колядці «Тиха ніч» - 200 років



"Тиха ніч, свята ніч" - українська різдвяна колядка, одна з найпопулярніших різдвяних колядок, яку колядують переважно на Святий вечір.

Рівно 200 років тому – 24 грудня 1818 року в надвечір’я Різдва в Австрії світ вперше почув поему, яка стала однією з найпопулярніших колядок у світі.

“Тиху ніч” вперше заспівали в надвечір’я Різдва у храмі святого Ніколауса в селищі Оберндорф Австрійської імперії.

Слова до цієї колядки написав молодий католицький священик Йозеф Мор, а музику написав Франц Ксав’єр Ґрубер, органіст та шкільний вчитель.

Існує популярна легенда, що мелодія “Тихої ночі” була написана тому, що зламався орган в парафіяльній церкві Мора – святого Ніколауса.

Відповідно до цієї історії, священик написав слова до Stille Nacht (саме так вона називається оригінальною німецькою), і попросив Ґрубера скласти акорди для гітари, щоб забезпечити музичний супровід для віґілійної Літургії. І все це відбулось впродовж кількох годин Різдвяного вечора 
1818 року.

Пізніше колядка поширилась з цього невеличкого села до інших сіл і міст Австрійської Імперії, а потім – 
по всьому світу.

Варто зазначити, що ця колядка була написана в часи, коли в людських головах ще були свіжі спогади про Наполеонівські війни. Саме тому поема про тишу і мир була тоді дуже доречною, і власне ця колядка говорить про вселенський мир, який Христос приніс світові.

Немає коментарів:

Дописати коментар