середу, 26 грудня 2018 р.

Ювіляр грудня


 28 грудня - 50 років від дня народження
 Івана Михайловича Андрусяка (1968), 
українського поета, дитячого письменника, прозаїка, літературного критика, перекладача

 Народився він 28 грудня 1968 року в селі Вербовець Косівського району Івано-Франківської області. Закінчив філологічний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені В.С. Стефаника. Живе в Березані під Києвом, працює головним редактором видавництва «Фонтан казок».
 
Лауреат літературного конкурсу видавництва "Смолоскип" і премії "Благовіст".

З 2005 року Іван Андрусяк звертається до дитячої літератури — в часописах, альманахах і антологіях друкуються вірші, які згодом увійшли до книжки «М'яке і пухнасте» (2010).

 2007 року виходить друком повість-казка для дошкільнят і молодших школярів «Стефа і її Чакалка». У ній автор використовує фольклорний образ Ча́калки — казкової істоти, якою на Слобожанщині й Полтавщині в давнину батьки лякали своїх неслухняних дітей: мовляв, та прийде вночі, забере таку дитину в мішок і понесе в темний ліс. Саме так і стається з героями повісті, які втрапляють у казкову «школу чакалок і бабаїв», де їм дозволено робити все, що заманеться. Письменник описує ці сцени з гумором, проте головну увагу концентрує на дитячій психології, наголошуючи на тому, що добро й любов перемагають неодмінно, й завдяки їм дитина може навіть «перевиховати» казкове страшидло.

Дошкільнятам адресовані «Звіряча абетка» (2008) і
«Зайчикова книжечка» (2008) — вірші й віршовані казки; а також повість-гра «Хто боїться Зайчиків» (2010), удостоєна першої премії літературного конкурсу «Золотий лелека».

Дітям молодшого і середнього шкільного віку адресовані веселі пригодницькі повісті «Сорокопуди, або Як Ліза і Стефа втекли з дому» (2009) і «Кабан дикий — хвіст великий» (2010); а старшокласників зацікавить книжка біографічних оповідань «Іван Андрусяк про Дмитра Туптала (св. Димитрія Ростовського), Григорія Квітку-Основ'яненка, Тараса Шевченка, Ніла Хасевича і Олексу Довбуша» (2008).

Проте сам письменник «головним» своїм дитячим твором вважає невеличку повість «Дядько Барбатко сміється» (побачила світ 2008 року в книжці «Три дні казки»), в якій у формі поетичної казки оповідається дитині про тонкощі людських взаємин, про неповторність кожної людини у світі, про любов і біль, про глибинний зв'язок людини і природи, про красу і складність життя.


Літературне читання. Іван Андрусяк  

Андрусяк І. Вісім днів з життя Бурундука: повість  / Іван Андрусяк. - К. : Грані-Т, 2010. – 72 с. : іл.
Кому ж не хочеться бути героєм класу, а може, й усієї школи?! Краще від інших стрибати через козла і лазити по канату, забивати хвацькі голи й не боятися навіть директора… Тоді хлопці завжди братимуть тебе в команду, а головне – ніхто з тебе не насміхатиметься й не називатиме образливим прізвиськом. А може, навіть ота задерихвістка з паралельного класу – кісочки-бантики-сюсі-пусі – зверне на тебе увагу… Але на що ти готовий для того, щоб усього цього домогтися?!
Головний герой - школяр Івась Бондарук, якого в класі прозвали Бурундуком через те, що він "щокастий" і не любить фізкультури. Наражаючись на постійні кпини однокласників, він вирішує вчинити щось незвичайне, щоб виділитися, і для цього намагається скористатися стародавнім фольклорним рецептом - вивести собі кишенькового чортика.
Андрусяк І. / Закоханий Бурундук та інші розбишацькі історії: повість  / Іван Андрусяк. – К. : Видавництво Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. – 96 с. : іл.
Нова весела і кумедна повість від улюбленого письменника українських дітей! Пригоди звичайного школяра Івана на прізвисько Бурундук, який вперше у житті закохався, не залишать байдужими юних читачів. Заради дівчинки з каштановими косичками Бурундук веде таємне детективне розслідування, шукає інформацію «ЕЗКонтакті» і навіть приходить на дискотеку, де сподівається зустріти цікавий «об'єкт»... Та чи наважиться він нарешті підійти до неї? Іноді найпростіше рішення виявляється найкращим...
Андрусяк І. Кабан дикий – хвіст великий / Іван Андрусяк. – К. : Грані-Т, 2010. – 72 с. : іл.
У цій книжці ви знову зустрінетеся з героями повісті Івана Андрусяка «Стефа і її Чакалка», які полюбилися не лише багатьом юним читачам, а й навіть їхнім батькам.
Екскурсія осіннім лісом – захоплююча штука, особливо якщо її веде сама Чакалка... Утім, не радійте передчасно, бо на весь клас чекає тут страшна небезпека! Колишні Чакалчині приятелі, Бабай і його страшидла, задумали ВЕЛИКУ ПОМСТУ!!! І хтозна, чим би все закінчилось, якби не кмітлива Стефа, безстрашний зайчик Куслапко та їхні нові лісові друзі...
Андрусяк І. Третій сніг / Іван Андрусяк. – К. : Фонтан казок, 2016. – 64 с. : іл.
«Це казка з нібито традиційними для жанру персонажами – їжаком, зайцем, вовком, ведмедями тощо. Живуть вони, ясна річ, у лісі й роблять те, що їм і належить робити, зокрема, ходять до лісової школи – ще одне відверте покликання до вельми хорошої традиції, зокрема нестайківської, – ділиться Іван Андрусяк.
Хтось із них сильний, а хтось розумний, і, як водиться, вони одні одним протистоять, – це так само один із традиційних казкових сюжетів. І ще, звісно, не обходиться без дивака – теж персонаж, який цілком уписується в рамці казкової традиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар