понеділок, 17 грудня 2018 р.

Літературні зустрічі «Просвітяни-білоцерківці»


13 грудня в центральній бібліотеці для дітей відзначена важлива подія – ювілей Всеукраїнського товариства «Просвіта» – 150 років від дня заснування, за участі просвітян-білоцерківців, бібліотекарів, вчителів та учнів БЗШ №4.


Захід відкрила завідувачка книгозбірнею Олена Корнієнко. 
З її розповіді користувачі дізналися, що ця громадська організація була утворена 1868 року у Львові з метою культурного розвитку, консолідації народної спільноти та піднесення національної свідомості українського народу. Засновником та головою був громадський діяч і політик, священик УГКЦ Микола Устиянович. Пані Олена назвала прізвищавідомих діячів української культури: Івана Франка, Михайла Драгоманова, Миколи Лисенка, Кирила Стеценка, Лесі Українки, Бориса Грінченка, Михайла Грушевського, Сергія Єфремова, які своєю велетенською, невтомною та самовідданою просвітянською працею внесли вагомий внесок у відродження і збереження рідної української мови та національної пам’яті.

На захід були запрошені просвітяни-білоцерківці: Володимир Опанасович Іванців, голова міськрайонної організації ВУТ "Просвіта” ім. Т.Г.ІІІевченка з 1992 по 2016рр. та Костянтин Климчук, який керує об’єднанням з 2016 року.


Будучи одним з тих, хто організовував Рух і відроджував «Просвіту» на Білоцерківщині, Володимир Іванців розповів читачам історію заснування у 1917 році Білоцерківської «Просвіти», ініціатором створення якої був Модест Левицький – український письменник, культурний діяч, педагог, лікар і дипломат. У своїй промові він висвітлив замовчувані раніше сторінки трагічної історії України, загострив увагу присутніх на відродженні української національної культури через видавничу, лекційно-просвітницьку діяльність. Як полум’яний борець за кращу долю України, письменник-краянин в поетичній формі закликав учнівську молодь нести священний обов’язок – пропагувати та розвивати українську мову.

Костянтин Климчук поділився зі школярами напрямками просвітянської програми «Мандри Україною. Патріотичні екскурсії» та запросив їх подорожувати українськими історичними місцями разом із Білоцерківською «Молодою Просвітою».

  
Поспілкувавшись з просвітянами-білоцерківцями, учасники заходу зрозуміли, що «Просвіта» – це більше, ніж громадська організація. Це спосіб життя і мислення кожного свідомого українця.

Немає коментарів:

Дописати коментар