четвер, 5 вересня 2019 р.

Ювіляр вересня


 6 вересня - 150 років від дня народження
 Фелікса Зальтена (Зигмунда Зальцмана) (1869-1945), австрійського прозаїка, літературного критика, журналіста


Феклікс Зальтен народився в Угорщині.  Щоб здобути освіту, перебрався у Відень — столицю Австро-Угорської імперії.

Через нестатки у сім'ї майбутній письменник не зміг здобути офіційної освіти, тому єдиним навчальним закладом Зальтена  була бібліотека.
Брав участь в літературному співтоваристві «Молода Відень», і через деякий час отримав посаду театрального критика в віденських газетах. У 1900 опублікував першу збірку своїх коротких оповідань.

На прожиття він заробляв написом театральних рецензій для віденських і берлінських газет і журналів.

Феклікс Зальтен - автор багатьох статей про театр і літературу, драми «Рядовий», антимонархічної сатири «Книга королів», романів «Ольга Фрогемут», «Дзвінкий дзвіночок» та інших. У 1901 організував перше у Відні літературне кабаре, яке проіснувало недовго.

Світову популярність письменникові принесла невелика повість «Бембі» - драматична історія, що розповідає про життя оленятка на ім’я Бембі, а також його батьків, дітей і друзів. На створення першої книги під назвою «Бембі, життя в лісі», письменника надихнула подорож в Альпи в 1923 році. Книга була опублікована три роки по тому. Екранізація книги вийшла в 1942 році. Сюжет і емоційний настрій мультфільму значно відрізняється від літературного першоджерела.

«Бембі» - повість про благородство, про дорослішання душі і виховання почуттів. Книга розповідає про складності життя в світі, де добро не «перемагає зло» чарівним чином.

1939 року вийшло продовження головного літературного твору Зальтена - «Діти Бембі».

Немає коментарів:

Дописати коментар