понеділок, 12 жовтня 2020 р.

День захисника України

 


День захисника України  відзначається в Україні 14 жовтня у День святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас із Днем Українського козацтва.

Це свято пам’яті про наших гордих предків, які пером і словом, вогнем і мечем боролися за право на незалежність України; свято вшанування козацької доблесті та відваги; свято подяки ветеранам Другої світової, які воювали за свою землю. І, нарешті, це день всіх героїв сучасності, які мужньо захищають кордони України

Історичні коріння цього Дня сягають часів Київської Русі та свята Покрови.

За легендою, у цей день у 860 році військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу столицю Візантійської імперії Константинополь. Мешканці Константинополя з молитвою звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. Богородиця з'явилася перед ними та вкрила їх своєю покровою. Після цього військо Аскольда вже не могло побачити цих людей.

Також Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорізьких козаків. Козаки будували багато храмів на її честь та шанували ікони Покрови. 7 серпня 1999 року другий президент України Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня українського козацтва в День Покрови.

У період правління першого президента України Леоніда Кравчука було засновано День Збройних Сил України. Він був встановлений постановою ВР у 1993 році. Відзначався щорічно 6 грудня — в день ухвалення у 1991 році закону «Про Збройні Сили України».

Свято День захисника України офіційно встановлено 14 жовтня 2014 року Указом Президента «…З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості».

За вікову історію української народності українська земля не один раз закликала своїх синів стати на її захист. І ніколи ці заклики до оборони рідного краю не залишилися не почутими.

  

Ми з вами живемо на цій славній землі і повинні знати про славні подвиги своїх запорожців, а також про воїнів-захисників, які і сьогодні продовжують героїчну сторінку нашої історії, захищаючи наші кордони від ворогів. 


 

 З нагоди свята вітаємо усіх, хто носить високе звання захисника України! Шлемо сердечні вітання ветеранам, учасникам війни, військовослужбовцям, воїнам запасу, батькам та матерям солдатів та зичимо міцного здоров'я, добра, щастя, злагоди вам та вашим родинам.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар