понеділок, 18 вересня 2023 р.

18 вересня - Міжнародний день читання електронних книг

 


    В 2014 році компанія OverDrive, найбільший постачальник електронних книг у світі, запропонувала оголосити 18 вересня Міжнародним днем читання електронних книг, щоб  заохотити книголюбів читати свої улюблені книги в цифровому форматі

    Ідея електронної книги народилася в 1930 році, але лише через 41 рік вона з’явилася на світ. Концепцію представив Роб Браун, який уявив собі майбутнє книг, подивившись свій перший відеофільм.

     У 1949 році вчителька іспанської мови Анхела Руїс Роблес винайшла перший автоматизований пристрій для читання книг Enciclopedia Mecánica, хоча він так і не був запущений у масове виробництво.

    В 1971 році Майкл С. Харт створив першу у світі електронну книгу, Декларацію незалежності США, яка була поширена серед користувачів комп'ютерної мережі в Університеті Іллінойсу. Це призвело до заснування проекту «Гутенберг», який зосередився на створенні електронних копій текстів і публікацій.

    Наприкінці 1980-х і в 2000-х роках з’явилися різні винаходи та інновації, які зробили електронну книгу такою, якою вона є сьогодні, зокрема, перші електронні читалки, стандартизацію форматів електронних книг та інтернет-магазини електронних книг.

    В Україні та в інших країнах електронна книга не є конкурентом паперової. Користь електронної можна оцінити в подорожах, бо це ж надзвичайно зручно, особливо в дорозі, у транспорті.

    Надаємо адреси сайтів, де можна завантажити книги абсолютно безкоштовно.

Онлайн бібліотека java книг українською мовою http://javalibre.com.ua/ – зібрана на сайті у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях (мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах).

    Книги українською мовою http://e-bookua.org.ua/ – бібліотека книг українською мовою у форматі doc.

    Бібліотека «Літера» https://litera-ua.livejournal.com/ – колекція українських оцифрованих книг у форматах: pdf, djvu.

    «Відкрита книга» https://sites.google.com/site/openbookclassic/ – електронна бібліотека класики української літератури (для електронних книг).

    УКРЛІТ.ORG http://xn--j1acojb1j.org/ – Публічна електронна бібліотека української художньої літератури.

    Українська Вільна Бібліотека http://ukr-lib.com/ – електронна українська бібліотека.

        УкрКнига http://ukrkniga.org.ua/ – навчальні матеріали вищих навчальних закладів України, книги видатних політиків та цікава художня література.

    BIBLOS http://www.biblos.in/ — україномовна Е-бібліотека. Література усіх жанрів, напрямків.

    Книги для Вас http://books-for-you.info/index.php/books-online.html – Електронна бібліотека онлайн. Література, аудіокниги, всі цікаві книги fb2 epub txt java, у форматі pdf mobi djvu doc html rtf mp3 jar jad. Слухати аудіокниги онлайн.

    RuLit.net (http://www.rulit.me)  – Електронна бібліотека онлайн. Література, аудіокниги, всі цікаві книги fb2 epub txt java, у форматі pdf mobi djvu doc html rtf mp3 jar jad. Аудіокниги онлайн.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар