середу, 3 лютого 2016 р.

Лауреати премії імені Лесі Українки за 2015 рік



У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» змагалися 19 авторів, 26 творів що побачили світ у 17 видавництвах України. Лауреатом премії визнано книгу «АБВ, або Операція «Ставкозавр» Павла Куща, що видана 2014 року журналом «Донбас» та Національною спілкою письменників України.


Павло Кущ – відомий письменник-сатирик, лауреат Літературної премії імені Остапа Вишні. Він також є автором шести прозових книг для дітей. Його попередні книги для дітей «Далі буде», «Ревин хутір», «КотоВасія» відзначалися обласними літературними преміями ім. Павла Байдебури та ім. Григорія Кривди. До 2015 року Павло Кущ мешкав у Донецьку, працював власним кореспондентом газети «Урядовий кур’єр», очолював Донецьку обласну організацію НСПУ. Після окупації міста проросійськими терористами змушений був лишити домівку і переїхати на контрольовану Україною територію Донецької області. 

Пригодницька повість «АБВ, або Операція «Ставкозавр» розповідає про пригоди сільських друзів-зірвиголів, вона наповнена теплом і добротою, допомагає зберігати оптимізм і віру у перемогу добра над злом. Розрахована книга на дітей молодшого і середнього шкільного віку.

При обговоренні поданих на конкурс робіт члени комітету також відзначали книги «Охоронниця Слова. Казка і казкові історії» Тетяни Майданович (видавництво «Криниця»), «Третій сніг» Івана Андрусяка (ТОВ «Фонтан казок»), «Українчики ідуть!» Ганни Чубач (видавництво «Навчальна книга – Богдан»).

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» було висунуто на здобуття премії 20 книжок в оформленні 11 художників, що вийшли в 5 українських видавництвах. Лауреатом премії стала книга «Пітер Пен» в оформленні Івана Кравця, що вийшла у видавництві «Ранок». 


 
Конкуренцію їй склали книги «Маленький принц» в оформленні Ганни Сілівончик (видавництво «Час майстрів»), «Третій сніг» в оформленні Ольги Кузнецової (ТОВ «Фонтан казок»), низка казок в оформленні Вікторії Скаканді (видавництво «Ранок»).

Премію імені Лесі Українки у номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» здобула вистава «Кицькин дім» Київського національного академічного театру оперети (режисер-постановник М.Ю. Бутковський, художник-постановник та художник з костюмів І.В. Давиденко). У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» лауреатом премії визнано анімаційний фільм «Халабудка» кіностудії «Укранімафільм» (автор сценарію Н.А. Гузєєва, режисер
М.М. Депоян, художник В.Г. Серц).

Немає коментарів:

Дописати коментар