понеділок, 1 лютого 2016 р.

ЮВІЛЯР ЛЮТОГО



2 лютого - 115 років від дня народження 
Валеряна Петровича Підмогильного (1901-1937), 
українського письменника і перекладача, одного з найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження».


Валеріан був надзвичайно здібним хлопцем. Було, послухає уважно урок і вже вдома не повторює. А натомість набере в учителів і знайомих стопи книг і просиджує над ними цілу ніч.

Під псевдонімом Лорд Лістер друкував в шкільному журналі авантюрні оповідання. У 1917 р. написав оповідання «Важке питання».1919 року в катеринославському журналі "Січ" з'являються його "Гайдамаки" і "Ваня".

1920 року виходить збірка його оповідань "Твори" том 1, до якої ввійшли оповідання: "Старець", "Ваня", "Важке питання", "Пророк", "Добрий бог", "Гайдамаки", "На селі", "На іменинах", "Дід Яким", написані в 1917-1919 роках, переважно під час навчання в реальному училищі.

Своїм духовним наставником у відчутті слова Підмогильний вважав Михайла Коцюбинського. Письменник захоплювався вивченням іноземних мов. Пізніше він настільки удосконалить свої знання, що стане одним з найталановитіших перекладачів зарубіжної літератури 20-30-х років.

В період з 1921 по 1930 рік в часописах і колективних збірках друкуються його твори: "Собака", "В епідемічному бараці", "Військовий літун", "Історія пані Ївги", окремими виданнями – роман «Місто», повість "Третя революція", оповідання "Син". 1924 року окремим виданням виходить збірка "Військовий літун". Усі вони ввійшли до найповнішої збірки письменника "Проблема хліба" (1927), яка перевидавалася в 1930 році.


Немає коментарів:

Дописати коментар