пʼятницю, 1 липня 2016 р.

Чарівне свято Івана Купала



З 6 на 7 липня українці традиційно святкують ніч на Івана Купала, яка здавна вважається святом молоді та кохання. 
 Купальські обряди – стрибання через вогнище, плетіння вінків, ігрища та хороводи – знаходять прихильників і серед сучасного юнацтва та підлітків. Чимало з них сьогодні залишаються нерозгаданими.  Молодь виготовляє спеціальні ляльки-опудала Купала та Марени та традиційно спалює їх або топить.


 Очищення вогнем та водою має важливе значення в купальській обрядовості. Вогонь розпалюють ввечері та підтримують полум'я аж до ранку. Стрибки через купальське вогнище супроводжуються примовляннями та ворожіннями "на силу, на здоров'я, на красу, на врожай". Святковим ранком усі мають скупатися у цілющій воді.

 Ворожіння на кохання, на одруження – кидання вінків, мали символічне значення. Дівчата власноруч збирали та плели два вінки, які наступного ранку кидали на воду. Якщо два вінки зійдуться – цього року утвориться пара та дівчина одружиться. Якщо один вінок тонув – дівчина цього року заміж не вийде.



Згідно з народними легендами, в ніч на Купала розквітає папороть. Той, хто знайде цю квітку, буде всемогутнім і заволодіє всіма багатствами землі. Але дуже нелегко знайти цвіт папороті, бо його оберігає «нечиста сила», лісові мавки, які теж прокидаються в цю ніч та бродять лісами та гаями, лякаючи шукачів щастя.
 Існує повір'я, що на Івана Купала здійснюються будь-які бажання. "У цей день дуже сильна енергетика, небо відкрите для прохань", - каже езотерик Тимофій Вольф.
 До свята Івана Купала в читальній залі нашої бібліотеки оформлена виставка-інсталяція  
«Чарівне свято Івана Купала»
Запрошуємо читачів на перегляд народознавчої та художньої літератури, щоб  дізнатися більше про це  найколоритніше літнє свято.



Немає коментарів:

Дописати коментар