пʼятницю, 11 травня 2018 р.

12 травня в календарі – це цікаво знати


12 травня 1954 року Україна стала членом ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури).


Це об'єднання є міжнародною міжурядовою організацією, спеціалізованою установою ООН, яка офіційно існує з 4 листопада 1946 року, коли набув чинності її Статут, підписаний 16 листопада 1945 року представниками 44 держав на засновницькій конференції в Лондоні.

Штаб-квартира Організації розташована в Парижі (Франція). 


Керівними органами ЮНЕСКО є Генеральна конференція, Виконавча рада і Секретаріат.

Серед питань, які охоплює діяльність організації, є сприяння ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам'яток культури тощо.

ЮНЕСКО має видавництво Office des Presses de l'Unesco (різними мовами),  26 періодичних видань, серед них «Кур'єр ЮНЕСКО» (35 мовами), «Культури», «Музеум», «Перспективи освіти».

За період членства в ЮНЕСКО Україна виступала ініціатором багатьох міжнародних програм і проектів цієї Організації. Зокрема, в ході 26-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО вона ініціювала розгортання масової міжнародної кампанії з викорінювання неписьменності. Ця кампанія набула широкого міжнародного визнання і лягла в основу багаторічної програмної діяльності ЮНЕСКО в цій області.

На сьогодні список місць всесвітньої спадщини ЮНЕСКО представляє вже готовий путівник по світу. Найсуворіші критерії, за якими пам’ятки планети потрапляють в цей список - гарантія того, що в будь-якому з цих місць варто побувати. Звичайно далеко не кожна пам’ятка відома.

За підсумками порівняння запасів найчистішої води на планеті, що проводилося під егідою ЮНЕСКО в 122 країнах світу - Фінляндія є провідною державою в цьому питанні.

За статистикою ЮНЕСКО, письменник Жюль Верн - самий «перекладений» автор в світі. Його книги були надруковані на 148 мовах. Культурних пам’яток ЮНЕСКО понад 760.


Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Немає коментарів:

Дописати коментар