понеділок, 14 травня 2018 р.

Останній гетьман України



15 травня – 145 років від дня народження  
Скоропадського Павла Петровича (1873 – 1945) – 
визначного українського державного та політичного діяча, воєначальника, останнього гетьмана України (1918).

                                              



29 квітня 1918 року Україна була проголошена Гетьманською державою на чолі з Павлом Скоропадським. Більшість партій та верств населення відмовили у підтримці Центральній Раді та її Раді Міністрів, тому переворот пройшов без пострілів та крові. Того самого дня в Софіївському соборі архієпископ Никодим благословив гетьмана Павла Скоропадського, а на Софіївському майдані було проведено молебень.



Гетьманська держава здобула широке міжнародне визнання, встановивши дипломатичні зв'язки з Австро-Угорщиною, Болгарією, Туреччиною, Данією, Персією, Грецією, Норвегією, Швецією, Італією, Швейцарією, Ватиканом, а загалом де-факто із 30-ма державами світу. На жаль, Антанта, орієнтуючись на відновлення «єдиної і неділимої» Росії, не визнала Гетьманську державу.

З ініціативи української громадськості та за підтримки гетьмана протягом 1918 р. були створені Українська Академія наук (що існує й донині, першим її президентом став В. Вернадський), засновані два державні українські університети — в Києві та Кам'янці-Подільському, 150 українських гімназій, Національний архів, Національна бібліотека та інші навчальні й культурні заклади.

Про гетьмана Павла Скоропадського ви може те дізнатися з літератури, яку ми вам пропонуємо.

Клімов А. Великі українці : енциклопедія / Андрій Клімов. – Х. : Ранок, 2008. – 128 с. : іл.










Журавльов Д. 100 ключових подій Української історії / Денис Журавльов. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 
400 с.








Реєнт О., Коляда І. Усі гетьмани України / Олександр Реєнт, Ігор Коляда. -–Х. : Фоліо, 2007, - 415 с. – (Історичне досьє).







Савченко В. Павло Скоропадський - останній гетьман України / В. А. Савченко. – Х. : Фоліо, 2009. – 128 с. – (Знамениті  українці).
Книжка відомого історика В. Савченка присвячена Павлу Скоропадському, останньому гетьману України, діяльність якого пов'язана з бурхливими подіями епохи Громадянської війни. Кавалергард і генерал, найбагатший поміщик, плоть від плоті вищого світу Петербурга, що успішно робив кар'єру й особисто знав імператора, він волею долі стає диктатором України. Оцінювати гетьмана Скоропадського можна і як «лиходія», і як «праведника», але саме своєю неоднозначністю він і цікавий. Лев Троцький називав його українським Бонапартом, генерал Денікін — другим Мазепою. Ким же він був насправді? Відповідь на це запитання допоможе знайти книжка, при написанні якої автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.

Немає коментарів:

Дописати коментар