середу, 2 травня 2018 р.

3 травня в календарі: це цікаво знати


Всесвітній день сонця

Сонце — найближча до Землі зірка.

Для Землі Сонце — могутнє джерело космічної енергії. Воно дає світло й тепло, необхідні для рослинного та тваринного світу, і формує найважливіші властивості атмосфери Землі. В цілому Сонце визначає екологію планети. Без нього не було б і повітря, необхідного для життя, — повітря перетворився б на рідкий азотний океан навколо завмерлих вод і обледенілій суші. Для нас, землян, найважливіша особливість Сонця в тому, що біля нього виникла наша планета і на ній з'явилося життя.

Для того, щоб привернути увагу до можливості використання відновлюваних джерел енергії, Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) (ISES-Europe) з 1994 року ініціювало проведення щорічного Дня Сонця.

Цікаві факти про Сонце

Вважають, що Сонце жовтого або помаранчевого кольору, але насправді, воно біле. Жовті тони Сонцю дає феномен під назвою «атмосферне розсіювання».

    Сонце має діаметр майже 1 392 ООО км (приблизив у 109 разів більше діаметру Землі). Маса Сонця складає 98% маси всієї сонячнoї системи.

    Якби Сонце було розміром із м'яч для футболу, Юпітер був би розміром як м'яч для гольфу, а Земля була б розміром з горошину.

Температура поверхні Сонця може досягати рівня 6 000°С (при такій температурі будь-який метал або камінь перетворюється на газ, тому Сонце е газовою кулею).

Сонце обертається довкола центру нашої галактики, Чумацького Шляху, роблячи повний оберт кожні 225-250 мільйонів років.

Світло проходить середню відстань від Землі до Сонця (150 млн км) за 8 хв. Для порівняння: наступна найближча до нас зірка Проксима Центавра знаходиться на відстані 4 світлових років.
   
Між 1640 i 1700 роками на Сонці не було плям. Цей період, який називається мінімумом Маундера, збігся з «малим льодовиковим періодом» - загальним похолоданням на Землі, коли річки, які ніколи не замерзали, покрилися льодом, а сніг лежав цілий рік на всіх широтах. Зараз Сонце знаходиться на піку своєї активності.

Сила тяжіння на поверхні Сонця в 28 разів більше ніж на Землі. Людина з вагою 60 кг на Землі, буде важити 1680 кг на Сонці.

 Мінімальна кількість затемнень на рік - два. Сонячні затемнення в одній i тій самій місцевості спостерігаються рідко, оскільки їх видно лише у вузькій смузі тіні Місяця. Повне сонячне затемнення спостерігається в середньому 1 раз у 200-300 років.

Любі читайлики!

Пропонуємо вам книжечки про сонечко.
 


 
 




Міоара Кремене «Сонечко і снігові чоловічки»

















Немає коментарів:

Дописати коментар