четвер, 24 травня 2018 р.



18 травня – День боротьби за права кримськотатарського народу

Саме в цей день у 1944 році розпочалася депортація кримських татар. Цього дня сталінський режим виселив з Криму близько 200 тисяч корінних мешканців, залучивши до операції близько 32 тисяч співробітників НКВД. Майже половина кримських татар загинула в дорозі чи на місцях вигнання. В Україні ця депортація визнана знищенням народу – геноцидом.

 Таку інформацію отримали користувачі центральної бібліотеки для дітей під час історичного екскурсу «Коли приходять незнайомці…», який розпочався піснею Джамали про долю кримських татар.

 Завідувачка відділом ЦДБ Інна Кабула розповіла слухачам про видатні постаті кримськотатарського народу, його культурні надбання, звичаї та традиції, про те як жили татари до депортації та після.


 Шестикласники БЗШ № 4 переглянули відеоряд, присвячений тій сумній події, дізналися значення слова «депортація», як вона відбувалася і що стало причиною, отримали відповідь на запитання чи справді татари підтримували нацистів.


 Марія Шаулко та Яна Диченко декламували поезії Муси Джаліля.


Олеся Осауленко та Вероніка Демченко із задоволенням читали кримськотатарські казки.


 Бібліотекар ознайомила дітей з літературою, представленою на книжковій викладці, за допомогою якої можна отримати більше інформації про долю народу з непростою історією.
 Після окупації Криму Росією навесні 2014 кримські татари переживають не менш складні та сумні часи. Тому 18 травня відзначають також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар