понеділок, 11 червня 2018 р.

Ювіляр червня


 13 червня - 90 років від дня народження 
Юрія Семеновича Старостенка (1923-1965), 
українського прозаїка


Юрій Семенович Старостенко народився 13 червня 1923 р. в місті Забєлишине в Білорусії. Батько його був фельдшером, а мати — медсестрою. Юрко з дитинства любив ліс, мало не щодня навідувався до нього, милувався його красою і непомітно для себе переймався глибокою любов’ю до рідної природи.
 1934 року родина Старостенків переїхала до Києва. Скільки близького, спорідненого до білоруської природи побачив хлопець в Україні, і скільки нового, небаченого потра­пило в око пильного природолюба!
 Тут Юрій закінчив десять класів, якраз напередодні Другої Світової війни. Першим бажанням випускника було кину­тись у бій з ворогом. Та замість фронту його направили разом з іншими ровес­никами в Донецьку область на жнива. Працювали хлопці до знемоги і зібрали все, до останньої зернини.
 Коли Юрію Старостенкові виповнилося тридцять літ, його спіткало непоправне горе — він тяжко захворів.
Довгими безсонними ночами згадувалось життя, наповнене багатьма незабутніми подіями, марились білоруські бори, українські ліси — в пам’яті, виявляється, не згасли малюнки природи. Знайомство з письменником Олександром Копиленком надихнуло на творчість.
1958 року з’явилося друком перше оповідання Ю. Старостенка про при­роду Карпат «Рідні гори». А наступного року вийшла у світ перша книжка його природничих оповідань «Ловись, рибко!».
            Твори письменника лаконічні та щирі. Автор часто вдається до персоніфікації — надає явищам природи, тваринам та рослинам людських властивостей. Письменник любив повторювати: «Коли я пишу для дітей про нашу прекрасну природу, я відчуваю, що знайшов своє місце в житті».



Немає коментарів:

Дописати коментар